’Onteigen grond en compenseer alle omwonenden windmolens’

Datum:
 • donderdag 19 februari 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • NIBBIXWOUD - Onteigen de grond van agrariërs op plekken waar windmolens moeten komen en kom met een betere financiële compensatie voor alle omwonenden. Dat is de mening van de Nederlandse Vereniging Omwonden Windmolens (NLVOW).  ,

  Door Connie Vertegaal - 19-2-2015 

  Nu krijgen alleen de grondeigenaren riante vergoedingen, alle gewone burgers die in de buurt van een windmolen wonen, hebben er net zo goed last van. Maar voor hen is er nauwelijks financiële compensatie’’, zegt Rob Rietveld van de NLVOW. ,,Natuurlijk moeten grondeigenaren schadeloos worden gesteld als ze hun land kwijtraken, maar de vergoeding die ze nu krijgen, is onevenredig hoog.’’

  De prijs die grondeigenaren krijgen, is gerelateerd aan de energie die de molen op hun grond opwekt. Per megawatt wordt volgens Rietveld een bedrag van 12.000 euro per jaar betaald. Onder druk ,,Maar dit tarief staat onder druk’’, zegt hij.

  Jan Pronk van Windpark West-Frisia zegt dat 10.000 euro per megawatt een reëler bedrag is. Omwonenden krijgen volgens een richtlijn van de windmolenbranche 1000 euro per megawatt per jaar. Dit moeten alle omwonenden met elkaar delen.

  De provincie Noord-Holland is van plan de compensatie voor omwonenden als eis in de structuurvisie op te nemen.

  Rietveld: ,,Maar het is een schijntje.’’ Eneco is genereuzer dan de richtlijn en wil per megawatt 2000 euro in een duurzaamheidfonds storten voor alle omwonenden.

  NHD  3 reacties :

  Anoniem zei

  Wij zijn niet te koop voor een paar stuivers!

  Een *burger* die dagelijks last heeft van windturbines.

  Anoniem zei

  jan pronk liegt en bedriegt iedereen, voor financieel gewin

  Anoniem zei

  Ik ken nog een Jan Pronk. Van de Pvdarbeid. Ook een leugenaar en een behoorlijke INNEMER EN UITNEMER.
  Letterlijk en figuurlijk.

  Een reactie posten