Energie in 2015: het jaar van het einde van het energieakkoord en de doorbraak van thorium MSR (deel 2)

Datum:
  • donderdag 26 februari 2015
  • in
  • Categorie: , , , , ,
  • Waarom ook alweer? Waarom moet de energietransitie naar wind en zon etc. nu zo nodig?


    AUTEUR 
    Een gastbijdrage van Theo Wolters – een vervolg op zijn bijdrage van gisteren.

    Eindige fossiele voorraden?
    Er is geen deskundige meer die nog beweert dat we binnen een eeuw problemen met de fossiele voorraden zullen krijgen.
    Er is voor vele eeuwen gas en steenkool, zeker als je ondergronds steenkool vergast en de onuitputtelijke (letterlijk!) gashydraten gaat aanboren.
    Goedkope olie is er nog voor decennia, en wat duurdere olie nog voor zeker 50 jaar. Daarnaast is olie inmiddels redelijk gemakkelijk te vervangen, zowel met GTL als met CTL vanuit UCG. Over 50 jaar is dat geen enkel probleem meer.
    Afhankelijkheid van schurkenstaten?
    Dan is er de afhankelijkheid van Putin en de Sjeiks.  Allereerst zijn die véél afhankelijker van ons dan wij van hen, zoals het instorten van Rusland, en het onvermogen van de OPEC om de olieprijs op peil te houden op dit moment bewijzen. Maar daarnaast zijn er de laatste jaren gigantische voorraden olie en gas gevonden in bevriende landen: Brazilië, Israël (een tweede Slochteren!), West–  en Oost–Afrika, Australië.
    De komende decennia worden deze vondsten nog overschaduwd door de enorme opkomst van schaliegas en –olie, in de VS, China, Polen, Oekraïne etc. Er is nog amper naar gezocht en nu zijn er al enorme voorraden bekend. Ook steenkool is goed verdeeld over de wereld.
    Het probleem van de leveringszekerheid is dus een non-topic, zoals ook geen enkele deskundige nog ontkent.
    Catastrofale klimaatverandering?
    Blijft die vreselijke opwarming van de aarde, die al 18 jaar geleden gestopt lijkt te zijn, zonder dat de klimaatmodellen dat kunnen verklaren. De modellen die tevens ook de enige reden zijn voor ongerustheid over de invloed van CO2.
    Naar ingenieursmaatstaven zijn deze modellen inmiddels op zoveel manieren gefalsificeerd dat er geen enkele voorspellende kracht meer aan toegekend kan worden. Ze blijven nuttig om je kennis over de mechanismes van het klimaat mee te vergroten, maar je kunt er helemaal niets uit afleiden.
    Hiermee volsta ik hier, in een apart blog ga ik in op het klimaatdebat in 2015.
    Conclusie
    Maar de conclusie is dat er eventueel nog argumenten zijn te bedenken die een CO2 reductie in de ogen van sommigen wenselijk zou kunnen maken, maar dat er geen enkel argument is om daarnaast een geforceerde verduurzaming van de energievoorziening te willen doorvoeren. Geen enkel argument.

    Pagina's: 1 2 3 4 5









    0 reacties :

    Een reactie posten