Hollands Kroon knarsetandend akkoord met vervangen windmolen in Middenmeer

Hollands Kroon - MIDDENMEER - Knarsetandend, maar toch met ruime meerderheid (27 tegen twee stemmen), heeft de gemeenteraad van Hollands Kroon agrariër Kees List (oud-VVD-wethouder) uit Middenmeer groen licht gegeven voor vervanging van zijn windmolen aan de Alkmaarseweg.

Door Martijn Gijsbertsen - 30-1-2015

De ex-VVD-wethouder uit de Wieringermeer doet een beroep op een rijksregeling. Daardoor krijgt hij subsidie om de twaalf jaar oude turbine, die technisch gezien nog een poos mee kan, te vervangen. Het nieuwe exemplaar kost zes ton, exclusief btw. Deze vervanger heeft hetzelfde vermogen en levert niet meer energie op dan de huidige windmolen.

De kwestie stuit diverse politici tegen de borst, omdat in de Wieringermeerpolder ’losse’ windmolens juist worden afgebroken om in windparken te worden teruggeplaatst.

,,Onverteerbaar dat gemeenschapsgeld zó in zakken van turbine-eigenaren verdwijnt’’, aldus PvdA-raadslid Sylvia Buczynski.

 Verwerpelijk Misbruik, binnenharken van belastingcenten, moreel verwerpelijk en onacceptabel waren andere termen die over tafel vlogen.

In Hollands Kroon blijken 68 soortgelijke aanvragen te zijn gedaan. ,,De Wieringermeer zou windgewest worden, maar wordt door deze regeling gedegradeerd tot wingewest’’, meent Dorien Sijbenga (Progressief Hollands Kroon).

 Omdat Lists verzoek aan alle regels voldoet en tegen de rijksregeling niks kan worden begonnen, gaf de raad ’met een frons’ haar fiat.

NHD


__________________________________________________________________


De TEGEN- stemmers

GROEN LINKS - J.P.F. Eichhorn

PROGRESSIEF HOLLANDS KROON -  I.D. Sijbenga-van den Outenaar


De VOOR-stemmers

VVD - J.H. Swaag, G. Roos, W. Groot, A.C. de Haan, A. Op de Weegh

CDA - E.A.C. Vlaming-Kroon, J.M.M. Vriend, R.T.B. Visser, J. van der Klugt

LADA - H.E. van Gameren, P.A. Couwenhoven, A.A.M. Brussaard-Ursem,

             A. Smit, H.J. Wittink, M.F.J. Hovius


SENIORENPARTIJ - G. Pankras, W.A. de Herder, J.H. Leever, P. Meijer, 
                                  H.P.J.  Bruijstens, J. Muntjewerf

PVDA - F.T.S. van der Laan (oud wethouder), J.S.C. van Dijk (oud wethouder), 
             S.M.E. Buczynski

D'66 - E.M.M. Vlietstra-Wouterse, P.W.J. Klaver

CU - J.P. de Groot


________________________________________________________________


1 reacties :

Anoniem zei

Met 27 tegen 2 voor stemmen.
Als politicus kan je een statement maken door blanco te stemmen. Je verschuilen achter debiele en al lang achterhaalde regels van de overheid(autist Kamp) is geen excuus. In Schagen nemen ze een loopje met de uitspraak van het hoogste rechtsorgaan in Nederland zonder dat er tegen opgetreden wordt of kan worden, dus zo moeilijk kan het niet zijn om de vergunning van VVD coryfee List te weigeren. Maar natuurlijk weiger je een vergunning voor een mede politicus niet, het zijn toch allemaal vriendjes onder elkaar die elkaar het beste(meeste geld) gunnen? Dat de belastingbetaler er voor opdraait is een totaal onbelangrijke bijkomstigheid voor de politiek, zij zorgen wel goed voor zichzelf.
Compliment voor de 2 tegenstemmers, dus het kan nog wel.

Een reactie posten