Windmolens staan nieuwe wijk in de weg

Datum:
 • maandag 24 november 2014
 • in
 • BOVENKARSPEL - Stede Broec wil geen windmolens in haar gemeente, 


  Door Cees Beemster - 24-11-2014

  De gemeente Stede Broec maakt zich zorgen over de toekomstige uitbreidingslocatie Buitenveld als de plannen van de provincie Noord-Holland doorgaan om op diverse plekken in West-Friesland windmolens te plaatsen.

  Dat geeft het college aan in een brief aan de provincie, waarin geprotesteerd wordt tegen een wijziging in de provinciale structuurvisie. Op last van het Rijk moet Noord-Holland vóór 2020 105 megawatt nieuwe capaciteit aan windenergie realiseren. De provincie heeft verschillende zoeklocaties aangewezen, waaronder een op grond van Drechterland, maar tegen de grens van Stede Broec aan. 

  Los van het feit dat Stede Broec geen windmolens wil in haar gemeente, heeft het college ook moeite met deze plek. Die ligt namelijk vlak tegen de toekomstige wijk Buitenveld aan. Buitenveld is gepland op het nu nog agrarische terrein achter het Martinuscollege.

  Wethouder Bart Nootebos: ,,Wij kunnen moeilijk bezwaar maken tegen plannen op het gebied van Drechterland. Maar wij wijzen de provincie wel op zijn eigen voorwaarden.’’ Nieuwe windmolenlocaties moeten minstens 600 meter afstand houden van woningen in verband met mogelijke overlast. Dat geldt dus ook voor geplande nieuwbouwwijken, onderstreept Stede Broec.

  In de brief verzoekt het college de provincie dan ook heel Stede Broec én specifiek rondom Buitenveld vrij te houden.

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten