Plan Lage Oude Veer van tafel

Datum:
  • maandag 8 september 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Anna Paulowna - B en W zien geen heil in natuurproject - 'Laatste 11 hectare natuur is verkocht aan agrariër'
    Mike Deutekom  




    Het plan om een gebied van vijftig hectare aan te leggen langs het Lage Oude Veer en in de Oostpolder bij Anna Paulowna lijkt definitief van tafel. De gemeente Hollands Kroon wil niet aan het plan van Landschap Noord-Holland meewerken en vraagt de natuurorganisatie om met een nieuw voorstel te komen.

    Of dat voorstel er ook gaat komen lijkt uitermate onzeker. Landschap  Noord-Holland wilde op de oevers langs het Lage Oude Veer 'bijzondere natuurwwaarden ontwikkelen'. Het Waddenfonds stelde 3,2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het project. Maar de weerstand is groot. Het plan omvat vijftig hectare, waarvan circa elf hectare binnen de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS) valt en dus aangemerkt kan worden als natuurgebied. De overige 39 hectare is agrarisch productiegebied en zou dus door boeren moeten worden opgegeven ten bate van de natuur. Maar de agrariërs zijn dat niet van plan te doen.

    Motie 

    Een raadsmeerderheid steunt hen daarbij. In een in juni aangenomen motie van coalitiepartijen CDA en VVD werd het college van burgemeester en wethouders opgeroepen geen medewerking te verlenen aan een bestemmingsplanwijziging ten bate van het project. De gemeenteraad van Hollands Kroon wenst geen landbouwgrond in de Oostpolder op te offeren voor de aanleg van het natuurgebied.

    Het college van B en W heeft dat standpunt van de raad nu overgenomen. Wel vraagt het college Landschap Noord-Holland met een alternatief plan te komen, dat zich beperkt tot het gebied van de PEHS. "Landschap Noord-Holland gaat zich over dat verzoek buigen", meldt woordvoerder Johan Stuart. „Maar we hebben van een makelaar begrepen dat de elf hectare binnen de PEHS al verkocht is aan een agrariër. Dus het gaat moeilijk worden, al trekken we de stekker er nog niet definitief uit."






    NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten