Windpark in IJsselmeer

Datum:
 • zaterdag 26 juli 2014
 • in
 • Categorie: ,
 • Amsterdam  - Bouw van 48 turbines kan van start nu financiering rond is


  De financiering van Windpark Westermeerwind is rond. Achttien jaar nadat het plan voor het windpark in het IJsselmeer ontstond, kan worden begonnen met de aanleg. Dat maakten betrokken partijen gisteren bekend.

  Een groep banken onder leiding van ING en Rabobank treedt op als financiers. Met de financiering is een bedrag van rond de 320 miljoen euro gemoeid. Siemens gaat het park bouwen en onderhouden voor een periode van vijftien jaar. Verschillende Nederlandse bedrijven doen mee, waaronder een consortium van Ballast Nedam en Mammoet. De contractwaarde voor dit consortium bedraagt circa zestig miljoen euro.

  Het park bestaat uit 48 windturbines die langs de dijken van de Noordoostpolder in het water van het IJsselmeer komen te staan. Energiebedrijf Eneco gaat vijftien jaar lang de stroom afnemen. De capaciteit van het park is goed voor 160.000 huishoudens. Het park moet er in maart 2016 in zijn geheel staan, maar de verwachting is dat eind 2015 de eerste windmolens al stroom gaan leveren.

  Aandelen 

  Windpark Westermeerwind komt er op initiatief van projectontwikkelaar Westermeerwind, een onderneming die in 1996 door twee agrariërs en windpioniers uit de Noordoost-polder werd opgericht. Inwoners van de Noordoostpolder, Urk en Lemsterland kunnen vanaf 2017 financieel deelnemen in het wind- park door aandelen en obligaties te kopen.

  De bouw van het windpark start direct na de zomervakantie. Begonnen wordt met een transformatiestation en een kabeltracé op land. Volgend jaar maart starten de werkzaamheden op het water. Volgens bestuurder Bernard Fortuyn van Siemens Nederland levert het project tijdens de bouwfase zo'n 150 extra banen in de regio op en daarna gedurende vijftien jaar werkgelegenheid voor ongeveer dertig technici en andere vaklieden.

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten