’Controleer IQ kinderen’

Suggestie toxicoloog Tennekes na verwerpen motie landbouwgif.
DOOR JAN PETER VERSTEEGE

BREEZAND
Onderzoek het IQ van schoolkinderen in de kop van Noord- (rond Breezand) en Zuid-Holland (omgeving Noordwijkerhout). Vergelijk dat met dat van kinderen in regio’s met lage concentraties bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater. Volgens toxicoloog dr. Henk Tennekes weet je dan snel of vervolgonderzoek nodig is.
Tennekes windt er geen doekjes om. Hij vindt het jammer dat zijn idee voor een onafhankelijk landelijk onderzoek naar het effect van het landbouwgif irnidacloprid op het menselijk zenuwstelsel onlangs werd afgeblazen in de Tweede Kamer. Een minderheid (72 van de 150 zetels) steunde een PvdA-motie. De tegenstemmers wachten liever het advies af van de Gezondheidsraad, een adviesorgaan Van de regering. Die komt in het voorjaar van 2012 met een advies over de opzet van een beperkter onderzoek in bepaalde risicogebieden.
Het gaat Tennekes en zes andere wetenschappers — zij spraken onlangs hun steun uit voor zijn oproep — erom dat de materie geed wordt onderzocht. Dit omdat in diverse landen wetenschappers waarschuwen dat specifiek het gif imidacloprid net als het landbouwgif organofosfaat in minieme porties al negatief kan uitwerken op het zenuwstelsel van de mens. - Onderzoeken tonen aan dat dit gif in zwangere vrouwen via de placenta het ongeboren kind kan bereiken en op termijn het IQ substantieel kan verlagen. Daarnaast zijn er ook vermoedens dat imidacloprid het ziekteproces bij Parkinson en Alzheimer negatief beinvloedt.
Er komt nu vanwege de stemming in de kamer geen onafhankelijk, landelijk onderzoek naar dit specifieke gif, waarschijnlijk wel een algemeen blootstellingsonderzoek.

Tennekes stelt voor daar nog even mee te wachten en eerst het IQ van basisschoolleerlingen in de kop van Noord- en Zuid-Holland te onderzoeken. „De uitkomsten zou je kunnen vergelijken met gebieden waar nauwelijks overschrijdingen voorkomen van imidacloprid in het oppervlaktewater"

Tennekes doelt onder meer op Ameland en Vlieland, waar geen overschrijdingen zijn gemeten. Volgens Tennekes krijgen alle Nederlanders dagelijks enkele milligrammen binnen via groente, fruit of aardappelen, waarvan de zaden zijn behandeld. In deze krant is daarnaast gemeld dat in de kop van Noord- en Zuid-Holland de laatste jaren forse overschrijdingen in het oppervlaktewater zijn gemeten. Een motie van SP en PvdA om daar actie op te nemen juist vanwege het volkskezondheidsaspect heeft het in de Tweede Kamer niet gehaald.

De regeringspartijen zijn niet overtuigd van een gevaar voor de volksgezondheid. Waarom dan wel een maximale hoeveelheid gif per liter wordt gesteld, bleef tijdens de discussie in de vaste Kamercommissie voor landbouw onbeantwoord.

Ook andere wetenschappers dan Tennekes zijn teleurgesteld.
„De afwijzing lijkt niet gebaseerd op enig inzicht", zegt oud-onderzoeker dr. Paul Harrewijn (Wageningen). Indiener Lutz Jacobi: „Schandalig dat men in meerderheid niet wil meewerken aan de aanpak van dit landbouwgif."

Bron: NHD

0 reacties :

Een reactie posten