Van een onzer correspondenten.

De watertemperatuur in het stroomgebied van de Rijn warmt tot eind deze eeuw op met 4,2 graden Celsius. Dat stellen Deltares en de Duitse dienst voor hydrologie ineen modelstudie over klimaatverandering en de Rijn. De studie is opgesteld in opdracht van de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR). Uit de analyse van historische meetreeksen over de periode 1978-2023 blijkt al een duidelijke opwarmingstrend: de Rijn is sinds 1978 onmiskenbaar warmer geworden, vooral in het gebied ten zuiden van Karlsruhe. Zo is de jaargemiddelde watertemperatuur in Bazel tijdens de onderzoeksperiode met 0,4 °C per decennium gestegen. Onderzoekers schrijven dit toe aan de stijging van de luchttemperatuur als gevolg van klimaatverandering.

Enorme kansen voor roofvis de meerval!

Voorheen werd de watertemperatuur van de rivier beïnvloed door lozingen van koelwater door energiecentrales. Die lozingen zijn afgenomen door sluitingen van onder meer kerncentrales langs de Rijn. Op basis van modelberekeningen verwachten onderzoekers van Deltares en de Duitse dienst voor hydrologie – het Bundesanstalt für Gewässerkunde (BfG) in Koblenz – een verdere opwarming van het rivierwater.

 

Ongeveer 50 dagen per jaar bereikt de Rijn een temperatuur boven de 25 °C met uitschieters tot 28 °C.

De verwachting is dat het water in de Rijn halverwege deze eeuw 1,1 tot 1,8 °C warmer zal zijn. In 2100 zou de jaargemiddelde watertemperatuur zelfs 2,9 tot 4,2 °C hoger kunnen zijn dan in de periode 1990-2010. Met name het deel van de Rijn tussen Zwitserland tot Karlsruhe warmt op.

Het aantal dagen dat het water in de Rijn boven de 21,5 °C stijgt, zal aanzienlijk toenemen, van gemiddeld 32 dagen nu naar 106 dagen per jaar. Dat betekent dat de rivier een derde van het jaar lauw aanvoelt. Ongeveer 50 dagen per jaar bereikt de Rijn een temperatuur boven de 25 °C met uitschieters tot 28 °C.

De stijgende watertemperaturen hebben een grote invloed op de levensomstandigheden van diersoorten in de Rijn. Als kritieke temperatuurdrempels over langere perioden worden overschreden, kan er ecologische schade optreden. Waterorganismen krijgen dan bijvoorbeeld last van hittestress, waardoor ze zwakker worden en vatbaarder voor ziekten’,

zegt Tanja Bergfeld-Wiedemann, wetenschapper bij de Duitse hydrologische dienst die heeft meegewerkt aan het onderzoek. ‘Bij hogere temperaturen neemt ook de oplosbaarheid van gassen in het water af, wat betekent dat er minder zuurstof beschikbaar is voor dieren’, aldus de bioloog.

De opwarming van het water in de winter is ook een gunstige voedingsbodem voor de verspreiding van bepaalde invasieve uitheemse soorten. ‘Roofvissen die minder gevoelig zijn voor temperatuur, zoals de meerval, worden versterkt en oefenen extra druk uit op aquatische soorten, terwijl voor sommige van deze soorten temperaturen rond de 25 °C dodelijk zijn’, aldus Bergfeld.

***

Bron hier.

***