Twee maanden geleden ging de Britse premier er nog vol tegenaan.
26-6-2025
VK verlaagt netto-nulbelastingen op gasverslindende industrieën om de ineenstorting van de Britse industrie te stoppen
Dat duurde niet lang. Het voelt alsof Net Zero een snelle, ongeplande ontmanteling ondergaat.
Door Jo Nova.
Twee maanden geleden ging de Britse premier er nog vol tegenaan. Hij vertelde de wereld dat Groot-Brittannië “alles op alles” zou zetten om de Net Zero-uitstoot te versnellen, de energiezekerheid en weersbeheersing te versterken, omdat “het in het DNA van mijn regering zit”. Deze week zegt dezelfde premier dat hij fabrieken zal redden door de energierekening van meer dan 7.000 van de meest energie-intensieve bedrijven “tot 25%” te verlagen door de netto-nullasten te verlagen. De bedrijven die de meeste CO2 produceren, worden dus vrijgesteld, omdat ze failliet zullen gaan, maar de rest van het VK kan nog meer betalen, omdat ze nog niet failliet gaan.
Overigens waarschuwden brancheorganisaties een paar weken geleden dat de hoge elektriciteitskosten de Britse industrie bedreigden . En vijf dagen geleden kondigde de grootste glasvezelfabriek van het Verenigd Koninkrijk aan dat ze zou sluiten vanwege de hoge elektriciteitsprijzen.
Het slaat nergens op om te doen alsof een netto-nul-economie een doel is om na te streven, terwijl de grootste uitstoters worden vrijgesteld. Maakt CO2 uit of niet? Het is duidelijk dat netto-nul slechts een loos excuus is om de belastingen zo hoog te maken als “wat de markt toelaat”. Ze belasten tot ze schreeuwen?
Het Telegraph- team meldt dat Britse bedrijven in 2023 een duizelingwekkende £258 per MWh betalen, “vergeleken met £218 in Italië, £178 in Frankrijk en £177 in Duitsland”. Bedrijven in de VS betaalden slechts £65. Wauw. Maar Australische bruinkool biedt nog steeds mee en wint groothandelsveilingen voor elektriciteit in Australië voor £5 of £ 10 per MWh . Als het VK Australië zou binnenvallen (dat zou niet moeilijk zijn, vermijd gewoon de Virgin-vluchtroutes ), zouden ze een fabriek naast Loy Yang kunnen bouwen en de goedkoopste elektriciteit in de ontwikkelde wereld kunnen krijgen.
Ik ben oud genoeg om me april 2025 te herinneren:
Groot-Brittannië zal “alles op alles zetten” voor een koolstofarme toekomst en de inspanningen om de CO2-uitstoot te verlagen versnellen in plaats van te vertragen zoals sommigen hebben geëist, aldus de premier donderdag. In zijn krachtigste steunbetuiging tot nu toe voor de agenda voor CO2-uitstoot, vertelde Sir Keir Starmer op een conferentie in Londen met meer dan 60 landen dat het aanpakken van de klimaatcrisis en het versterken van de energiezekerheid “in het DNA van mijn regering zitten”.
Nu, in een heroïsch moment dat een “keerpunt voor de economie” is, en “een pauze van het kortetermijndenken”, zal hij de netto nulbelasting drastisch verlagen:
Het marketingwoord salami wordt onwerkelijk:
Om de subkop van de Telegraph te corrigeren: de premier verlaagt de energierekening niet met ook maar één cent. Hij heeft elektriciteit niet goedkoper gemaakt, noch de efficiëntie, productiviteit of concurrentie verhoogd. Hij verlaagt alleen zijn eigen belastingen (enigszins).
Sommige Britse bedrijven die tot 2027 blijven bestaan, hoeven de netto-nulheffingen, zoals de verplichting voor hernieuwbare energie en de feed-in-tarief, niet te betalen:
Voor duizenden fabrikanten worden netto-nulbelastingen drastisch verlaagd, terwijl Sir Keir Starmer zich inspant om de Britse industrie te behoeden voor torenhoge elektriciteitskosten.
Als onderdeel van de langverwachte industriële strategie van de regering gaat de premier de energierekeningen met maar liefst 25 procent verlagen voor zo’n 7.000 ‘elektriciteitsintensieve’ fabrikanten, waaronder autofabrikanten, vliegtuigfabrieken en chemische fabrieken.
Dit volgt op herhaalde waarschuwingen dat Britse fabrikanten te kampen hebben met de hoogste industriële elektriciteitsprijzen van alle ontwikkelde landen, en dat hun productie sinds 2021 met een derde is gedaald.
De premier zei: “Deze industriële strategie markeert een keerpunt voor de Britse economie en een duidelijke breuk met het kortetermijndenken en de pleisters van het verleden.
Slechts zes maanden geleden, tijdens de COP29, zette het Verenigd Koninkrijk een “stralend voorbeeld” neer met doelstellingen voor 2035 : een emissiereductie van 81% tegen 2035. Destijds, slechts enkele dagen nadat Trump was verkozen, was Net Zero een doel voor “groei” en een race om “vooruit te komen”:
“Ons doel van 1,5°C is in lijn met onze groeidoelen”, vertelde Starmer op de mondiale klimaatconferentie.
Want vergis je niet, de race is begonnen om de banen in de schone energie van de toekomst; de economie van morgen . En ik wil niet in de middenmoot eindigen. Ik wil voorop lopen.
In welk spel wilde hij voorop lopen? Winnen bij VN-Bingo?
Over een generatie moeten we al deze nadrukkelijke, gladde woorden op scholen herhalen, zodat kinderen opgroeien met de gedachte dat politici 100% fantasieën kunnen verkondigen, tot het allemaal instort en zelfs dan zullen ze niet stoppen.
***
Bron hier.
***
1 reacties :
Socialisten/communisten en economie…het blijft een pijnlijke combinatie.
Een reactie posten