Dr. Judith Curry is een gerenommeerd Amerikaans klimatoloog.
21-6-2025
Prof. Judith Curry: ‘De klimatologie is verworden tot een pseudowetenschap.’
Voor de video klik hier.
Door Hannes Sarv.
“Je financiering, je salarisverhoging, je aanstellingsaanvraag hangt af van het instemmen met de ‘consensus’. Het draait echt om carrière en middelen. Ze moeten allemaal op dezelfde maat dansen als ze professionele erkenning en professionele vooruitgang willen”,
zegt dr. Judith Curry, emeritus hoogleraar aan het Georgia Institute of Technology, over de stand van zaken in de klimaatwetenschap en het klimaatonderzoek van de afgelopen jaren.
Ondanks deze druk is er geen consensus over klimaatverandering – het idee dat 97% van de wetenschappers het erover eens is dat we te maken hebben met een door de mens veroorzaakte klimaatcrisis, is volgens Curry gewoon een grap. Ze legt uit dat wetenschappers het oneens zijn over de belangrijkste kwesties rond klimaatverandering. Zo is er bijvoorbeeld een groot debat over de vraag in hoeverre de huidige opwarming van de aarde door de mens wordt veroorzaakt en in hoeverre dit natuurlijk is.
Tegelijkertijd zijn veel wijdverbreide overtuigingen, zoals de opvatting dat een klimaatcrisis of de opwarming van de aarde extremer weer veroorzaakt, simpelweg onjuist. Volgens Curry is het ook moeilijk om de bewering dat een paar graden opwarming gevaarlijk is, op een zinvolle manier te rechtvaardigen.
Onder dergelijke omstandigheden is de vooruitgang van de klimaatwetenschap duidelijk belemmerd.
“Het is geen wetenschap meer. Het is een pseudowetenschap geworden”, zegt Curry. ”
“De hardcore, op natuurkunde gebaseerde klimaatdynamiek zoals we die in de jaren 80 hadden – dat is slechts een fractie van wat we nu als klimaatwetenschap definiëren. Waar de studenten hun doctoraat op behalen – ze analyseren de uitkomsten van deze klimaatmodellen, op zoek naar een soort catastrofe die ze kunnen identificeren en waarover ze een paper kunnen schrijven, zonder deze modellen ooit kritisch te evalueren of te bepalen hoe ze gebruikt zouden moeten worden. Het is gewoon onzin, maar er is zoveel geld voor vrijgemaakt”, legt Curry uit.
Dr. Judith Curry is een gerenommeerd Amerikaans klimatoloog. Tot 2014 was ze hoofd van de School of Earth and Atmospheric Sciences aan het Georgia Institute of Technology. Curry verliet de universiteit in 2017 onder druk van de zogenaamde klimaatconsensus en vanwege beperkingen op de vrijheid van meningsuiting.
Voordat ze bij Georgia Tech kwam werken, was Curry hoogleraar aan de University of Colorado Boulder en bekleedde ze academische functies aan diverse andere universiteiten. Ze promoveerde in de geofysische wetenschappen aan de University of Chicago (1982).
Curry heeft ongeveer 190 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en was medeauteur van diverse belangrijke publicaties over klimaatwetenschap. Haar boek uit 2023, Climate Uncertainty and Risk: Rethinking Our Response (onderdeel van de Anthem Environment and Sustainability-serie), biedt een uitgebreid overzicht van wat we met zekerheid kunnen zeggen over het klimaat en combineert wijdverbreide angsten over een klimaatcrisis met een realistisch perspectief.
Gedurende haar carrière heeft Curry diverse prestigieuze wetenschappelijke prijzen ontvangen, waaronder de Georgia Tech Graetzinger Moving School Forward Award (2011), de Georgia Tech Sigma Xi Best Faculty Paper Award (2006), de NASA Group Achievement Award voor CAMEX-4 (2002), de University of Colorado Green Faculty Award (2002), de Henry G. Houghton Award van de American Meteorological Society (1992) en de Presidential Young Investigator Award van de National Science Foundation (1988).
Ze is tevens verkozen tot Fellow van de American Association for the Advancement of Science (2007), de American Geophysical Union (2004) en de American Meteorological Society (1995). Ze was tevens raadslid van de American Meteorological Society, verkozen in 1997.
Momenteel werkt ze in de private sector en is ze voorzitter van Climate Forecast Applications Network, LLC.
***
1 reacties :
Welke ‘wetenschap’ niet dan? Volg het geld en je vindt ‘de wetenschap’.
Een reactie posten