‘Ik had na drie jaar verwacht dat de Nederlandse regeringen die dit hebben gedaan, beter hadden begrepen dat het Wad echt een speciaal natuurgebied is’, zegt Petersen.
18-6-2025
Demissionair minister Hermans houdt vast aan zware stroomkabel onder Schiermonnikoog
Van een onzer correspondenten.
Het Rijk wil de plannen voor een zware stroomkabel onder het eiland Schiermonnikoog doorzetten. Dat heeft demissionair minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei vorige week donderdag bekendgemaakt tijdens een overleg met noordelijke bestuurders. Het overleg was in Hornhuizen (Groningen). Dat is ook de plek waar de kabel aan land moet komen.
‘We hebben verschillende routes onderzocht en ik realiseer me dat geen van de routes 100 procent ideaal is’, zegt minister Hermans.
De minister kiest voor een route die volgens haar de minst nadelige effecten heeft.
‘Ik heb heel veel begrip voor de zorgen die er zijn, voor de effecten op de natuur, voor de effecten op het land van boeren hier in de omgeving. En tegelijkertijd heb ik ook een verantwoordelijkheid om naar ons nationaal belang te kijken’, zegt Hermans.
‘Als je iets gaat doen in of rondom de Waddenzee dan zal dat altijd een effect hebben. Maar de vraag is: zijn dat effecten die we kunnen beheersen? Als je niks doet, dan gebeurt er niks.’
Om de klimaatdoelen te halen, komen er verschillende grote windparken op de Noordzee. De energie die daar wordt opgewekt, moet via kabels en leidingen bij de Eemshaven aan het landelijke stroomnet worden gekoppeld.
Volgens Hermans is de route onder Schiermonnikoog het snelst klaar en technisch het eenvoudigst aan te leggen.
‘Ik wil dat die energie ook beschikbaar is als die nodig is’, zegt ze.
Verder zou deze optie ook het minst kostbaar zijn. Netbeheerder TenneT gaat uit van minimaal 9 miljard euro om de windparken aan te sluiten op de Eemshaven.
Noordelijke bestuurders en belangengroepen hebben zich verschillende keren uitgesproken voor twee oostelijke routes. Dat zijn de zogenoemde tunnelvariant en de Oude Westereemsroute.
Volgens het ministerie zou het aanleggen van een tunnel te lang duren. Aan de route via de Eems zou Duitsland niet willen meewerken.
De Friese bestuurders zijn kritisch over het besluit van de minister:
‘Ik vind het echt heel jammer en baal er eerlijk gezegd behoorlijk van’, zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog.
Frank Petersen van de Waddenvereniging is teleurgesteld dat de minister voor de aanleg van een stroomkabel door het kwetsbare gebied kiest.
‘Ik had na drie jaar verwacht dat de Nederlandse regeringen die dit hebben gedaan, beter hadden begrepen dat het Wad echt een speciaal natuurgebied is’, zegt Petersen.
Demissionair minister Hermans hoopt dat het werk aan de kabel over drie jaar kan beginnen.
***
Voor het gehele bericht, zie hier.
***
1 reacties :
Ineke van gent (GLPvdA) vindt het jammer en baalt er van. Wij balen van kut baantjescarrousel saloncommunisten zoals jou, ineke.
Een reactie posten