­

Onrust in Breezand over het verwijderen van staalslakken. ’Als ik er teveel over nadenk, krijg ik stress’

Datum:
  • zaterdag 3 mei 2025
  • in
  • Categorie: ,
  • Breezand ,,Het stikte ervan”, beaamt zijn buurman.


    2-5-2025 Clare Brouwer


    Onrust in Breezand over het verwijderen van staalslakken. ’Als ik er teveel over nadenk, krijg ik stress’




    „Staalslakken? Daarvoor ben je net te laat, die hebben we vorige week al afgegraven”, zegt een grondwerker. In de D. Lubbertstraat wordt gewerkt aan de nieuwe riolering en daarom gaat de hele straat open. Het is een van de straten in Breezand die vol ligt met staalslakken en daar wil de gemeente zo snel mogelijk van af.



    Of ze een staalslak herkennen? Er wordt hard gelachen. Ja, natuurlijk doen ze dat. Ondingen zijn het, je kunt er helemaal niks mee. Drie grondwerkers zitten donderdagmiddag in de schaduw even af te koelen van de felle zon die de hele dag al schijnt. Van staalslakken hebben ze zeker wel gehoord. „Die grote keien van ijzer, die zijn er vorige week allemaal uitgehaald”, zegt de middelste man. 

    ,,Het stikte ervan”, beaamt zijn buurman. ,,Maar ze zijn er nu allemaal uit.” Er wordt hier gewerkt aan een nieuwe riolering. Die ligt er inmiddels in en wordt nu het met de goede onderbouw weer dicht gemaakt. Zij zijn de bouwers, de graver is verderop nog druk bezig.

    De graver heeft de staalslakken er vorige week allemaal uitgehaald. De weg lag er helemaal vol mee, net als enkele andere wegen waren ze aan hebben gewerkt. „Een laag van zo’n vijftien centimeter lag er”, zegt de graver. Hij wijst met zijn handen de grootte aan. ,,Die voeren wij dan af. Meer weet heb ik er niet van.”

    Maandag publiceerden Investico, Nu.nl en De Groene Amsterdammer een gezamenlijk onderzoek dat de aanwezigheid van staalslakken in Nederland in kaart bracht. Deze wijk in Breezand, in de driehoek van de Leen Pietersestraat, de C.J. Colijnstraat en de P. Bergmanstraat, behoort tot de 115 locaties waar is vastgesteld dat er staalslakken in de grond liggen. De gemeente Hollands Kroon zal, tot er meer duidelijkheid is over staalslakken, geen slakken of producten waarin staalslakken zijn gemengd gebruiken. Want hoewel de gevaren voor de gezondheid nog niet bewezen zijn, waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport dat slakken op negen van tien onderzochte locaties tot milieuschade hebben geleid.

    Overvallen

    Een bewoner aan de Weidenes Spaansweg staat op deze warme donderdagmiddag het gras te maaien. ,,Ik werd er wel door overvallen toen ik erover las”, zegt hij. Het onderzoek over staalslakken werd namelijk gepubliceerd precies op de dag dat zijn straat werd opengebroken om de riolering te vervangen. 

    Het water dat hier uit de grond komt, dat vertrouw ik niet meer

    Als de staalslakken er liggen, is er niet zoveel aan de hand, weet de bewoner. Het werkt eigenlijk net als met asbest, het doet niets tenzij het bewerkt wordt. Zo is dat ook met staalslakken. „Ik vind het heel lastig of ik me daar nu zorgen over moet maken”, zegt hij twijfelend. „Maar ik doe het wel. We hebben een moestuin en een grondwater installatie om het water op te pompen, die gebruik ik nu niet meer. De moestuin wordt nu begoten met leidingwater, want het water dat hier uit de grond komt, dat vertrouw ik niet meer.”

    Sproeiers

    Op het woonerf staan de sproeiers aan om een tiental peuters en kleuters te verkoelen. De moeders staan erbij te kijken. ,,Staalslakken, zijn dat die slakken die in je huis lopen”, gokt er een. Een ander heeft het onderzoek gelezen en geeft uitleg. Staalslakken zijn een soort stenen, een restproduct van de staalindustrie dat niet in je huis, maar bijvoorbeeld onder de weg ligt.

    In de stad heb je vervuilde lucht, hier heb je vervuilde grond

    ,,Tegenwoordig wordt er van alles gevonden”, zucht haar buurvrouw. ,,In de stad heb je vervuilde lucht, hier heb je vervuilde grond. Wij woonden naast landbouwgrond waar heel veel met gif is gespoten. Mijn vader heeft Parkinson, zeg het maar. Als ik er teveel over nadenk, krijg ik stress en dat is ook niet goed.”


    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    "In de stad heb je vervuilde lucht". Op het platte land heb je en vervuilde lucht en vervuilde grond en vervuild grondwater. Komt nog bij de chemicaliën van de geo-engineering die dagelijks vanuit de hemel op ons neer dalen en dan kunnen we op onze vingers natellen dat de gemiddelde leeftijd snel zal dalen.

    Een reactie posten