­

Hoe ver mogen windturbines van huizen staan? Provinciale Staten Utrecht willen snel besluit Rijk over normen

Datum:
  • woensdag 7 mei 2025
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  Provinciale Staten van Utrecht willen dat het Rijk snel een besluit neemt over de milieunormen voor windturbines op land. 



    7-5-2025


    Hoe ver mogen windturbines van huizen staan? Provinciale Staten Utrecht willen snel besluit Rijk over normen


    Van een onzer correspondenten.

    Provinciale Staten van Utrecht willen dat het Rijk snel een besluit neemt over de milieunormen voor windturbines op land. Daarin moet onder meer worden vastgelegd hoeveel ruimte er moet zijn tussen windmolens en huizen. Een motie hierover van CDA, VVD en D66 werd tijdens een Statenvergadering met een grote meerderheid van stemmen aangenomen, schrijft het AD.

    De nieuwe landelijke milieunormen voor windturbines zouden aanvankelijk op 1 juli dit jaar ingaan, maar het kabinet heeft dat besluit tot nader order uitgesteld. Daardoor is onder meer nog onduidelijk in hoeverre de normen worden aangescherpt voor geluid en slagschaduw van de windturbines. De Statenleden Odile de Man (VVD) en Marlies Welschen (CDA) wezen er op dat uit gesprekken met bewoners duidelijk is geworden dat veel mensen bezorgd zijn over de impact van windturbines op hun gezondheid.

    VRT.be over de situatie in Vlaanderen:

    Draagvlak voor windturbines smelt als sneeuw voor de zon”: voor het eerst komen er daarom afstandsregels

    Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) wil de regels voor nieuwe hoge windturbines verstrengen. Een windturbine vanaf 200 meter hoogte bijvoorbeeld zal op minstens 600 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning moeten staan. Vorig jaar zijn er amper 12 nieuwe windturbines gebouwd omdat het draagvlak vaak klein is.

    VVD, CDA en D66 stelden ook dat de gezondheid van inwoners leidend moet zijn bij de besluitvorming over windturbines. Ze riepen op nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezondheidsrisico’s en afstandsnormen voortdurend mee te nemen bij besluitvorming en de inwoners daarvan zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

    SGP en 50PLUS stemden tegen de motie. ‘Dat doen we omdat de verantwoordelijke gedeputeerde toekomstige uitkomsten van gezondheidsrisico’s niet meeneemt in zijn besluitvorming’, motiveerde SGP-fractievoorzitter Bertrick van den Dikkenberg de tegenstem.

    De provincie en de Utrechtse gemeenten hebben in de Regionale Energie Strategieën (RES) afgesproken in 2030 2,4 terawattuur (TWh) aan zonne- en windenergie op te wekken. Om dat doel te kunnen bereiken, moeten er meer windturbines komen.

    ***

    Bronnen: hier en hier.

    ***




    1 reacties :

    Anoniem zei

    De gezondheid van mens en dier is al lang geen item meer voor die linkse rakkers, zolang ze er zelf geen last van hebben is er geen probleem. Dat honderdduizenden dieren het leven laten is al helemaal geen probleem meer. Van een Partij van de Dieren mag ook verwacht worden dat het leven van de dieren die omkomen door windturbines centraal staat, echter de Partij van de Dieren is helemaal geen partij voor de dieren, het is een fascistisch partijtje die heult met de (verkeerde)moslims. Neem de proef op de som en schrijf een mail naar die partij en vraag waarom ze niets doen aan het onverdoofd slachten. U krijgt geen antwoord kan ik u garanderen.

    Een reactie posten