De Netto-Zero Mislukking
11-5-2025
De Apocalyps doorprikken: Curry en DeAngelo ontmaskeren de mythe van de klimaatcatastrofe
De Apocalyps doorprikken: Curry en DeAngelo ontmaskeren de mythe van de klimaatcatastrofe
Door Charles Rotter.
Samenvatting
Het apocalyptische klimaatnarratief is een ernstig misleidend propagandamiddel en een sociaal destructieve leidraad voor het overheidsbeleid. Het narratief overdrijft de risico’s voor de mensheid van voortdurende opwarming van de aarde, die beheersbaar zijn en niet existentieel.
Het schrijft grootschalige onderdrukking van het gebruik van fossiele brandstoffen op korte termijn voor, maar ziet voorbij aan de enorme kosten die een dergelijke onderdrukking met zich mee zou brengen voor de mensheid, omdat fossiele brandstoffen momenteel onvervangbare grondstoffen zijn voor de productie van voedsel (via ammoniakhoudende meststoffen), staal, cement en plastic.
Dit artikel beschrijft de tekortkomingen van het apocalyptische narratief en formuleert negen principes voor een verstandig Amerikaans beleid inzake energie en opwarming van de aarde.
In een tijdperk waarin angst beter verkoopt dan feiten, is er een verfrissende golf van gezond verstand aangespoeld in de vorm van een nieuw artikel van Dr. Judith Curry en econoom Harry DeAngelo. Het artikel, getiteld “Een kritiek op het apocalyptische klimaatnarratief” , ontmantelt, steen voor wankele steen, de populaire overtuiging dat de mensheid op de rand van klimaatgerelateerde uitsterving balanceert en dat redding ligt in het dringend afschaffen van fossiele brandstoffen.
Curry en DeAngelo openen met een nuchtere herinnering:
“Alarmerende verhalen met een aura van geloofwaardigheid kunnen zeer effectieve instrumenten zijn om de publieke opinie en het overheidsbeleid te beïnvloeden.”
Dat is, in een notendop, het verhaal van de klimaatpolitiek van de afgelopen 30 jaar. Een verhaal is verdraaid, gepolijst en gebruikt als wapen – niet om het publieke begrip te vergroten, maar om het te leiden naar economisch en politiek rampzalig beleid.
Het artikel stelt de urgentie van kooldioxidevrij maken niet alleen ter discussie, maar ontkracht het ook.
Het echte klimaatrecord: meer welvaart, geen ondergang
In wat neerkomt op een stevige statistische terechtwijzing aan doemdenkers benadrukken Curry en DeAngelo:
“Sinds het einde van de 19e eeuw is de gemiddelde temperatuur op aarde met ongeveer 1,3 °C gestegen… In dezelfde periode… is er weinig tot geen waarneembare verandering geweest in de meeste soorten extreme weersomstandigheden.”
Ondertussen is de wereldbevolking explosief gegroeid, is de landbouwproductie verviervoudigd en is de levensverwachting meer dan verdubbeld. De sterfte door koud weer – tien keer dodelijker dan hitte – is sterk gedaald, terwijl het groene bladoppervlak van de aarde met 5% is toegenomen dankzij CO₂-bemesting.
Als dit een crisis is, is de vraag: kan dit nog erger worden?
De Netto-Zero Mislukking
De kritiek van Dr. Curry is vooral dodelijk wanneer deze gericht is op het droomland van netto-nuluitstoot. Zoals de auteurs opmerken:
“Tegenwoordig haalt de wereld 81% van haar energie uit fossiele brandstoffen… In absolute termen is het wereldwijde gebruik van olie, aardgas en steenkool toegenomen.”
Er worden miljarden geïnvesteerd in zonne- en windenergie – niet om fossiele brandstoffen te vervangen, maar gewoon om de capaciteit ervan uit te breiden. De uitstoot is niet gedaald, maar gestegen. De Green New Deal? Geen Green New Deal.
De mythen over een dreigende catastrofe
Het artikel bespreekt ook een van de stokpaardjes van klimaatalarmisten: omslagpunten.
“Er is ook weinig vertrouwen in welke conclusies dan ook over mogelijke kantelpunten, vanwege de diepe (Knightiaanse) onzekerheden in ons begrip van het complexe klimaatsysteem.”
Simpel gezegd: we begrijpen het systeem niet goed genoeg om met zekerheid catastrofale omwentelingen te voorspellen. Toch heeft dat de technocratische priesters er niet van weerhouden om biljoenen aan tienden te eisen.
Rationeel energiebeleid: ten eerste: geen schade toebrengen
In plaats van de groene draak van netto-nul na te jagen, stellen de auteurs voor om het gezonde verstand te gebruiken:
“We moeten fossiele brandstoffen niet afschaffen voordat we technologisch haalbare en kosteneffectieve vervangers hebben voor de cruciale input die ze leveren voor de productie van voedsel, staal, cement, plastic en elektriciteit.”
Hun negen principes voor een rationeel energiebeleid – van investeringen in innovatie tot de heropleving van kernenergie – verdienen het om op de deur van het kantoor te worden gehangen van iedere beleidsmaker die nog steeds vasthoudt aan de fantasie om het klimaat te beheersen door middel van wetgeving.
De kern van de zaak
“Is een onwaarneembare afname van de opwarmingstrend de enorme opoffering van de levenskwaliteit door een dringende overstap naar netto-nul waard? … Er is geen geloofwaardig bewijs voor een existentiële bedreiging door de opwarming van de aarde.”
Dr. Curry’s werk levert het broodnodige tegengif tegen klimaathysterie. Haar boodschap is duidelijk: de veronderstelde remedie – onmiddellijke uitbanning van fossiele brandstoffen – is veel gevaarlijker dan de vermeende ziekte.
Zoals het artikel concludeert:
“Pogingen om het gebruik van fossiele brandstoffen agressief te onderdrukken zijn sociaal destructief… [en] zouden aanzienlijke vermijdbare kosten aan de mensheid opleggen.”
In een wereld die overspoeld wordt door ideologisch klimaattheater, heeft Dr. Curry ons een programmaboekje overhandigd met een zeldzaam goed: de waarheid!
***
Bron hier.
***
0 reacties :
Een reactie posten