Het klinkt als een slecht getimede aprilgrap, maar de aanbieders van zonnepanelen zijn serieus.
10-4-2025
Solar-branche: ‘Massaclaim salderingsregeling helpt energietransitie niet – stel flexbonus in’
Van een onzer correspondenten.
Nu ruim 135.000 Nederlanders zich hebben aangesloten bij een massaclaim tegen de overheid vanwege het stopzetten van de salderingsregeling, spreekt Holland Solar zich nadrukkelijk uit tegen deze actie. De branchevereniging van de Nederlandse zonne-energiesector benadrukt dat het beëindigen van de salderingsregeling altijd voorzien was en wijst op de noodzaak om nú te investeren in de volgende stap van de energietransitie: het stimuleren van eigen verbruik via de flexbonus.
Het klinkt als een slecht getimede aprilgrap, maar de aanbieders van zonnepanelen zijn serieus.
In veel Europese landen, waaronder Duitsland, België, Zweden en Denemarken, is de salderingsregeling inmiddels afgeschaft. Nederland is een van de laatste landen waar je nog mag salderen. In Nederland zijn nu meer dan drie miljoen huishoudens met zonnepanelen. Het structureel salderen van zonnestroom blijft op termijn niet houdbaar, stelt Holland Solar. Het houdt het elektriciteitsnet onnodig onder druk en stimuleert consumenten onvoldoende om stroom op het juiste moment zelf te gebruiken. Wijnand van Hooff, directeur Holland Solar:
‘We begrijpen dat het wegvallen van de salderingsregeling vragen oproept bij mensen die in zonnepanelen hebben geïnvesteerd. Maar de massaclaim is niet de oplossing. De regeling zou altijd stoppen. Het is nu tijd om vooruit te kijken en consumenten te helpen om hun zelf opgewekte stroom slimmer te gebruiken.’
Holland Solar pleit daarom voor een alternatief: de flexbonus. Dit nieuwe instrument beloont huishoudens die hun zelf opgewekte zonnestroom direct gebruiken of opslaan, bijvoorbeeld in een thuisbatterij of door slimme inzet van een warmtepomp of elektrische auto.
Van Hooff:
‘Met een flexbonus helpen we mensen om hun energie zelf te verbruiken en zo hun energierekening te verlagen. Dit maakt het weer aantrekkelijk voor mensen om te investeren in zonne-energie en voorkomt ook netcongestie.’
Volgens Holland Solar is het van groot belang om consumenten te ondersteunen bij deze omslag. De branchevereniging roept het kabinet op om werk te maken van de flexbonus en deze uiterlijk per 2027, gelijktijdig met het stopzetten van de salderingsregeling, in te voeren.
Het klinkt als een slecht getimede aprilgrap, maar de aanbieders van zonnepanelen zijn serieus.
***
Bron hier.
***
2 reacties :
""Holland Solar pleit daarom voor een alternatief: de flexbonus. Dit nieuwe instrument beloont huishoudens die hun zelf opgewekte zonnestroom direct gebruiken of opslaan, bijvoorbeeld in een thuisbatterij of door slimme inzet van een warmtepomp of elektrische auto."""""
Zoals verwacht mag worden tegenwoordig dienen de burgers uitsluitend nog om belasting te betalen en instanties zoals Holland Solar te voorzien van veel geld.
Allereerst pleit H.S. voor het investeren in thuisaccu's die schreeuwend duur zijn en erg groot.
De opgewekte stroom te gebruiken voor het opladen van elektr. auto's is ridicuul want overdag zijn de meeste mensen naar hun werk, dus kunnen ze ook geen gebruik maken van hun zonnepanelen.
De opgewekte stroom gebruiken voor hun warmtepomp is ridicuul want in de winter wekken zonnepanelen amper stroom op, dus geen warmte voor hun zonnepanelen.
Investeren in thuisaccu's is duur en je hebt een torenhoge afschrijving per jaar omdat die accu's, net zoals een auto accu, ongeveer 10 jaar mee gaat. Hetzelfde verhaal met de warmtepompen. Kortom, Holland Solar belazert de goedwillende burgers.de
Zo goed als alle Energie leveranciers rekenen terugleveringskosten als u zonnepanelen heeft, ondanks de nu nog geldende salderingsregel.
Stel u heeft 16 zonnepanelen die ongeveer 4000kWatt stroom per jaar leveren(hoofdzakelijk in de zomer)
De Leveranciers rekenen over het algemeen over de 4000 kWatt ongeveer 10 Eurocent per kWatt terugleveringskosten, dus €400,00 p/j (staat op uw offerte)
Dus u gebruikt omdat u "groen" wilt zijn en het net niet wilt overbelasten op de zonnige periode dat de panelen het meest leveren, stroom voor wasmachine, eventueel laden van elektr. auto/fiets enz. de door uw zonnepanelen opgewekte stroom en toch rekenen de maatschappijen er €0,10 per kWatt over. Dit is diefstal en een reden te meer om al die mooie praatje van de Solar Branche niet te geloven, ze belazeren u waar u bij staat en de Overheid staat deze gelegaliseerde diefstal nog toe ook.
Een reactie posten