De onrust op de beurs komt voor pensioenfondsen op een hoogst ongelukkig moment.
Thomas Ossenbruggen 8-4-2025
Pensioenfondsen beven door beursdrama: ’Compensatie bij overgang naar nieuwe stelsel in gevaar’
Amsterdam
De onrust op de beurs komt voor pensioenfondsen op een hoogst ongelukkig moment. Als de malaise aanhoudt, betekent dat mogelijk dat niet iedereen volledig gecompenseerd kan worden bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Dat zou volgens experts direct het vertrouwen in de nieuwe pensioenwet schaden.
„Hier zit je absoluut niet op te wachten”, zegt partner Ronald Doornbos van Triple A Risk Finance. „Veel fondsen gingen er vanuit dat ze bij de overgang naar het nieuwe stelsel iets moois konden aanbieden. Dat lijkt nu wat anders te lopen.”
Timing daling beurs belangrijk voor compensatie pensioendeelnemers
Zijn collega Frank van Houdt, eveneens partner bij Triple A Risk Finance, vult aan: „Pensioenfondsen gaan straks hun geld verdelen en deelnemers compenseren. Dat kunnen ze maar één keer doen. Daarvoor moeten ze op het moment van transitie voldoende geld in huis hebben.”
De timing van dalingen op de beurs is daardoor erg belangrijk, zegt Consultant Corine Reedijk van Aon: „Een fonds dat pas in 2027 overstapt heeft langer de tijd om van deze klap te herstellen.”
Dekkingsgraad heilig bij overstap naar nieuw pensioenstelsel
Voor pensioenfondsen die de komende jaren overstappen naar het nieuwe stelsel, is de dekkingsgraad heilig. Hoe hoger die dekkingsgraad, hoe meer geld er uitgedeeld kan worden bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Maar tegelijkertijd hebben fondsen óók een minimale dekkingsgraad nodig om buffers te vullen én om groepen deelnemers te compenseren voor de overgang naar het nieuwe stelsel.
„Als de dekkingsgraad onder een bepaald niveau uitkomt, kunnen zij mogelijk niet volledig gecompenseerd worden”, zegt Reedijk. In zo’n geval zouden deze mensen erop achteruitgaan bij de overgang naar het nieuwe stelsel.
„Simpel gezegd heb je een dekkingsgraad van 108% nodig om iedereen volledig te compenseren en om alle benodigde reserves te vullen”, zegt Reedijk. „De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen per eind maart was 118%, dus veel fondsen kunnen voorlopig nog wel tegen een stootje.”
Pensioenfonds PMT en PFZW
Maar niet ieder fonds zit zo ruim in het jasje. Neem bijvoorbeeld de pensioenfondsen voor de metaalsector (PMT) en voor zorgmedewerkers (PFZW): twee fondsen met een dekkingsgraad van respectievelijk ongeveer 110% en 112%. „De compensatie lijkt bij die fondsen wel in het gedrang te komen”, zegt Doornbos, die denkt dat pensioenfondsen momenteel zomaar 7% van hun dekkingsgraad kwijt kunnen zijn.
Ook de gepensioneerden die al onder het nieuwe stelsel vallen – en die er flink op vooruit gingen – worden volgens Doornbos volgend jaar mogelijk weer wat gekort. „Al kan dat meevallen, omdat fondsen de rendementen op jaarbasis doorrekenen in de uitkeringen, er nog steeds een buffer aangehouden wordt én omdat ze negatieve rendementen mogen uitsmeren over meerdere jaren.”
Extra geld inleggen
Van Houdt stelt dat sociale partners - vakbonden en werkgeversverenigingen - bij bepaalde dekkingsgraden weer terug naar de onderhandelingstafel moeten. „Dan kunnen werkgevers bijvoorbeeld aangekeken worden om extra geld in te leggen. Dat zijn niet de makkelijkste gesprekken, zeker niet omdat werkgevers niet zomaar even kunnen bijspringen. Die hebben nu ook hun eigen zorgen.”
Voor gesprekken tussen sociale partners is het bij PFZW momenteel nog te vroeg, zegt een woordvoerster van het fonds. Er is vandaag ’een handjevol vragen’ binnengekomen over de dalende koersen.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
De pensioen crisis kan er ook nog wel bij , Nederland is overleden het volk ligt in coma ipv dat ze dit politieke en financiële wanbestuur het land uit trappen.
Nederland sukkelland
Een reactie posten