'Extreemlinkse netwerken beïnvloeden politiek, media en rechtspraak', Peter Siebelt openbaart 'linkse doofpot'

Datum:
  • woensdag 9 april 2025
  • in
  • Categorie: , ,
  •  de verbanden tussen deze organisaties en linkse politieke partijen ....


    Daniël de Liever 9-4-2025


    'Extreemlinkse netwerken beïnvloeden politiek, media en rechtspraak', Peter Siebelt openbaart 'linkse doofpot'

    Onderzoeksjournalist en auteur Peter Siebelt doet al tientallen jaren onderzoek naar extreemlinkse netwerken in Nederland. Hij volgde demonstranten, infiltreerde organisaties en ploegde honderdduizenden documenten door. Wat hij aantrof, noemt hij 'een radicaal links ondergronds netwerk vol macht, gesubsidieerd met publiek geld'.

    "Ik begon ermee in de jaren tachtig, omdat ik niet begreep waarom mensen Amerikaanse vlaggen in brand staken", vertelt Siebelt. "Mijn vader was een Amerikaanse soldaat. Hij had gevochten voor vrijheid hier in Nederland. En dan zie je mensen die dat symbool kapot willen maken. Dat voelde gewoon niet goed."

    Je hebt linksactivisten die in de jaren zeventig de straten beheersten, en nu zitten ze in universiteiten, bij ministeries, of in de rechterlijke macht. Het is één netwerk.

    Van de straat naar de achterkamertjes
    Wat begon als nieuwsgierigheid groeide uit tot jarenlang speurwerk. "Je zag steeds dezelfde koppen bij die demonstraties", legt Siebelt uit. "Het werd mij hier duidelijk ten tijde van Den Uyl dat mensen die actief waren bij deze linkse partijen en demonstraties zich ook in de culturele en maatschappelijke organisaties nestelden. Hier werd ik voor het eerst in mijn leven geconfronteerd tussen de verbanden tussen deze organisaties en linkse politieke partijen zoals de Partij van de Arbeid en een aantal partijen die in het huidige GroenLinks zijn opgegaan, de CPN, PSP en PPR."

    Siebelt volgde de sporen. "En dan zie je hoe het systeem werkt. Je hebt linksactivisten die in de jaren zeventig de straten beheersten, en nu zitten ze in universiteiten, bij ministeries, of in de rechterlijke macht. Het is één netwerk."

    Hij noemt het een 'infiltratie van binnenuit'. "Ze zitten in adviesraden, bij omroepen, in de culturele sector. Alles draait om het controleren van narratieven en het beïnvloeden van beleid."

    Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
    Volgens Siebelt is het gezien het feit dat deze radicalen netwerken proberen om maatschappelijke verandering teweeg te brengen geen toeval dat veel van deze linkse netwerken zich richten op jongeren en onderwijs. "Ze zijn begonnen met het scholen van mensen in actiegroepen, en die mensen zijn later leraar geworden. Zo plant je ideeën op een plek waar ze zich kunnen verspreiden."

    Op deze manier zijn radicale linkse ideeën vanaf de jaren 60 door Nederland verspreid stelt Siebelt. "Vanaf de jaren is het onderwijs snel geïnfiltreerd om te zorgen dat de jeugd 'de juiste' kant op zou bewegen qua ideeën. Dit is toentertijd heel professioneel opgezet om mensen hun gedachtegoed te veranderen."

    "Kinderen leren vanaf jonge leeftijd: de multiculturele samenleving is goed, grenzen zijn slecht, klimaat is een ramp, blanke mensen zijn bevoorrecht. Het zijn geen losse thema’s, het is een ideologisch pakket", aldus Siebelt.

    Het rechterlijk systeem
    Een van de schokkendste delen van Siebelts onderzoek betreft de rechterlijke macht. "In de Hoge Raad zit ene meneer Ybo Buruma die vroeger terrorisme financierde om revoluties in Afrika en Latijns-Amerika te helpen."

    "Een andere rechter heeft zelfs valse paspoorten gekocht voor vluchtelingen. Dat was in strijd met de wet, maar het werd allemaal toegedekt. Justitie wist het, maar wilde geen politieke schade."

    Volgens Siebelt ligt hier een groot gevaar. "Als de rechterlijke macht ideologisch besmet is, dan houdt alles op. Dan is er geen eerlijk proces meer mogelijk."

    Geen complot, gewoon feiten

    De linkerkant van de media heeft deze radicale actiegroepen ter beschikking. Deze groepen leggen bijvoorbeeld bij De Volkskrant artikelen kant en klaar op tafel.

    Siebelt benadrukt dat hij zich altijd baseert op documenten en feiten. "Ik gebruik alleen bronnen die ik kan verifiëren. Notulen, subsidieaanvragen, interne memo’s. Mensen zeggen snel: ‘complot’. Maar ik schrijf geen complotten. Ik laat zien wat er zwart-op-wit staat. Linkse mensen schrijven binnen gesloten kamers dit zelf op. Ik herhaal dus in feite alleen maar wat ze zelf opschrijven."

    Toch krijgt hij vaak tegenwerking. "Boeken van mij werden geboycot. NRC en Volkskrant schrijven je weg. Dat is de macht van het culturele establishment."

    Dit is volgens Siebelt ook logisch omdat veel van de media door deze netwerken worden beïnvloed: "De linkerkant van de media heeft deze radicale actiegroepen ter beschikking. Deze groepen leggen bijvoorbeeld bij De Volkskrant artikelen kant en klaar op tafel. Dit gebeurt ook bij de NRC of het Financieel Dagblad."

    Het geldspoor
    Een belangrijk element in zijn werk is het volgen van geldstromen. "Subsidie is de brandstof van het netwerk. Via ogenschijnlijk onschuldige stichtingen wordt geld doorgesluisd naar actiegroepen, campagnes, en publicaties."

    We zijn nu op een punt dat dezelfde mensen die bijvoorbeeld demonstreren tegen migratiebeleid, ook meeschrijven aan het nieuwe migratiebeleid.

    "Neem Vluchtelingenwerk. Dat is geen neutrale hulporganisatie. Daar zitten activisten, juristen, strategen. Ze procederen tot aan het Europees Hof. En hun mensen zitten ook in beleidscommissies en adviesorganen. Dit kunnen ze ook blijven volhouden omdat ze aan de lopende band subsidies krijgen om hun werk door te zetten."

    Dit zorgt ervoor dat er steeds meer druk kan worden uitgeoefend om radicaal links beleid af te dwingen volgens Siebelt: "Doordat deze netwerken jaar in jaar uit door blijven gaan kunnen ze steeds meer druk uitoefenen. Ze krijgen steeds meer ruimte om beleid te maken. We zijn nu op een punt dat dezelfde mensen die bijvoorbeeld demonstreren tegen migratiebeleid, ook meeschrijven aan het nieuwe migratiebeleid."

    Waarom rechts achterloopt
    Met de grote invloed die deze radicaal-linkse netwerken hebben opgebouwd is het natuurlijk de vraag waarom links zo'n voorsprong heeft opgebouwd. "Links is decennia bezig geweest met netwerken bouwen. Ze hebben denktanks, redacties, onderwijsinstellingen, subsidies. Rechts denkt nog te vaak in verkiezingen en zetels en is veel te weinig bezig met het opbouwen van eigen netwerken die invloed kunnen uitoefenen", aldus Siebelt.

    Daarnaast doet rechts volgens Siebelt veel te weinig onderzoek naar de linkse-netwerken waardoor er weinig kennis over is. "Rechts heeft ook nauwelijks mensen die dit soort onderzoek doen. Ik was jarenlang de enige. En als je het doet, moet je het alleen doen, met eigen geld, en je wordt kapotgemaakt in de media."

    Toch ziet hij mogelijkheden. "Je moet het opbouwen. Begin met bijvoorbeeld fractiemedewerkers die tijd krijgen voor diepgravend onderzoek. Vraag alles op via Wob-verzoeken. Volg het geld. Verzamel documenten. Zet het op papier."

    NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten