De nieuwe impuls komt een dag na de grootschalige raketaanval van Rusland op de Oekraïense stad Sumy, waarbij op Palmzondag tientallen burgers werden gedood en meer dan honderd gewond raakten. De aanval op burgers werd unaniem veroordeeld door het Westen, inclusief Washington, toen Amerikaanse functionarissen zeiden dat de “afschuwelijke” aanval “elke fatsoensgrens overschreed,” schrijft Tamás Orbán.

Nadat ze de vergadering in Luxemburg had voorgezeten, begon Kaja Kallas, EU-buitenlandchef, haar persconferentie met te benadrukken dat “alle lidstaten vrede willen,” maar dat de aanval in Sumy bewijst dat Moskou – niet Kiev – onder druk moet worden gezet om eindelijk “serieus te gaan onderhandelen.”

Daarna verklaarde ze echter onmiddellijk dat de EU ook haar steun voor Oekraïne moet opvoeren, ook al zouden sommige van de geschetste voorstellen door Rusland duidelijk als een escalatie worden beschouwd en het vredesproces nauwelijks helpen.

De ministers bespraken bijvoorbeeld of de EU zelf zou kunnen deelnemen aan de veiligheidsgaranties van Starmer en Macrons ‘coalitie van bereidwilligen’, evenals de mogelijke inzet van ‘militaire adviseurs’ in Oekraïne, nog voor een staakt-het-vuren, via een bestaande missie die is opgezet om Oekraïens legerpersoneel – zoals piloten van gevechtsvliegtuigen – buiten het land te trainen.

“Dit is een rode lijn voor ons,” zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó na de vergadering, eraan toevoegend dat Boedapest nooit zal instemmen met het inzetten van militair personeel uit de EU in Oekraïne, zelfs niet in een ‘adviserende’ functie:

Militaire instructeurs uit de EU mogen geen trainingsprogramma’s in Oekraïne uitvoeren, omdat dit een ernstig risico van escalatie van de oorlog richting Europa met zich mee zou brengen.

De EU-Raad besprak ook opnieuw het verlenen van verdere militaire hulp aan Kiev in het kader van het zogenaamde “Kallas-plan” voor een bedrag van maximaal 40 miljard euro dit jaar. Het plan zou aanvankelijk vorige maand door de EU-leiders worden aangenomen, maar Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal spraken plotseling hun veto uit om “budgettaire redenen.”

Terwijl het gigantische pakket voorlopig op de lange baan werd geschoven, richtte Kallas zich op een kleiner initiatief om twee miljoen artillerierondes te leveren, ter waarde van ongeveer € 5 miljard, waarbij hij aankondigde dat tweederde van dat bedrag al is toegezegd door EU-lidstaten en Noorwegen.

Daarnaast hebben de EU-landen tot nu toe gezamenlijk meer dan 23 miljard euro aan militaire hulp gegeven in 2025, waarmee de totale cijfers van vorig jaar al zijn overtroffen. Toch “hebben we nog ruimte om te gaan,” voegde Kallas eraan toe, erop wijzend dat het gezamenlijke pakket van 40 miljard euro op tafel blijft liggen.

Een ander punt dat hoog op de agenda stond, was het volgende sanctiepakket van de EU tegen Rusland – het 17e om precies te zijn – dat zich vooral zou richten op de “schaduwvloot” van olietankers van Moskou die de bestaande beperkingen omzeilen door onder de vlag van een ander land te varen. Hoewel er niet veel discussie is over de noodzaak om eerdere sancties te handhaven, zijn er andere, meer controversiële voorstellen voor het nieuwe sanctiepakket.

Zo heeft de Raad naar verluidt gesproken over sancties tegen kernenergie (splijtstof of onderdelen van kerncentrales), wat een andere rode lijn is voor sommige Centraal-Europese landen die centrales van Russische makelij exploiteren; en mogelijk een aanscherping van de bestaande maatregelen tegen Russisch gas en olie.

Tegelijkertijd ontweek Kallas een vraag over het opleggen van sancties op Russisch vloeibaar aardgas (LNG) – niet verwonderlijk, aangezien de Russische LNG-export naar de EU sinds het begin van de oorlog een recordhoogte heeft bereikt. Ongeveer 90% van het totale volume wordt gekocht door Frankrijk, België en Spanje, die eerder elk initiatief blokkeerden om LNG te sanctioneren en hun aanzienlijke wederuitvoer te schaden.

De ministers bespraken ook het plaatsen van Russische diplomaten en overheidsfunctionarissen op de sanctielijsten van de EU, wat opnieuw werd bekritiseerd door Hongarije omdat het de lopende vredesonderhandelingen zou kunnen belemmeren.

Tot slot kwam ook de versnelde toetreding van Oekraïne tot de EU ter sprake, waarbij sommige lidstaten erop aandrongen om alle onderhandelingshoofdstukken tegelijk te openen, ook al zijn deze modules ontworpen om op elkaar voort te bouwen en een grondig en geleidelijk pad naar EU-lidmaatschap te bieden.

Ze allemaal tegelijk doen zou in theorie kunnen helpen om de door Brussel geopperde doelstelling voor 2030 te halen, maar het risico bestaat ook dat Oekraïne wordt toegelaten tot de EU zonder dat goed wordt gecontroleerd of het land voldoet aan de criteria van Kopenhagen.

“Dus meer wapens, meer geld, Oekraïne de EU in duwen, militaire adviseurs naar Kiev sturen en energieaankopen sanctioneren,” vatte Szijjártó de nieuwste initiatieven samen.


https://frontnieuws.backme.org/