Vijf vragen over het nieuwe mysterieuze datacenter in Haarlem

Datum:
  • donderdag 20 februari 2025
  • in
  • Categorie: ,
  • Heijmans is al druk aan het bouwen.



    Trix Pieterse 19 februari 2025 

    Vijf vragen over het nieuwe mysterieuze datacenter in Haarlem

    Het datacenter dat begin deze week door bouwbedrijf Heijmans werd aangekondigd komt in Haarlem. Wat wordt er eigenlijk opgeslagen en waarom wil de bouwer niet vertellen waar het datacenter komt?

    Weten we al waar het nieuwe datacenter komt?

    Begin deze week verstuurde bouwbedrijf Heijmans een persbericht met de mededeling dat het ‘ergens in Noord-Holland’ een datacenter van 11.0000 vierkante meter gaat bouwen. Een woordvoerder van Heijmans laat weten dat het bedrijf op verzoek van de opdrachtgever vanwege 'een hoog beveiligingsniveau' geen openheid wil geven over de exacte locatie.

    Uit onderzoek van NH blijkt het nieuwe datacenter in de Waarderpolder in Haarlem te komen. Het gaat om de uitbreiding van de al bestaande locatie van Iron Mountain, een bedrijf dat grote hoeveelheden data opslaat. Op het industrieterrein staan al acht datahallen en voor de bouw van twee nieuwe hallen is net een vergunning afgegeven. Heijmans is al druk aan het bouwen.

    Wat gebeurt er allemaal in dat datacenter? 

    In de datacentra in de Waarderpolder worden documenten, gegevens en andere data van bedrijven uit de regio opgeslagen. Het lijkt op een archiefkast, maar dan is alles digitaal met een capaciteit van 10 megawatt. In die kast liggen bijvoorbeeld belastinggegevens die bedrijven verplicht een aantal jaar moeten bewaren. 

    Waarom zo geheimzinnig over de locatie?

    De beveiligingsredenen waar het bouwbedrijf naar verwijst roepen verbazing op bij Michel van Eeten, hoogleraar cybersecurity aan de TU Delft. "Het enige dat ik kan bedenken is dat de opdrachtgever bang is dat vijanden afluisterapparatuur in de muren metselen, maar dat scenario lijkt me heel onwaarschijnlijk. Hier liggen geen staatsgeheimen, maar data van bedrijven."

    "Het lijkt er meer op dat ze geen slapende honden willen wakker maken", zegt Van Eeten. "Als je zoiets aankondigt, is de kans groot dat er volgende week een inspraakavond wordt georganiseerd."

    Volgens Michiel de Vries, emeritus-hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit is het ‘flauwekul’ om zo geheimzinnig te doen over de locatie en zit er iets anders achter. “Bedrijven proberen de bouw van datacenters zoveel mogelijk geheim te houden, omdat men bang is voor toestanden. Ze zijn bang dat mensen straks zeggen: 'moet dat nou, weer zo’n blokkendoos die zoveel stroomt verbruikt' ?"

    Wat levert het Haarlem op?

    Datacenters produceren veel warmte, zoveel zelfs dat je er hele woonwijken mee zou kunnen verwarmen. De gemeente Haarlem doet nu niks met de restwarmte van Iron Mountain, laat een woordvoerder weten. Iron Mountain zou de restwarmte wel gebruiken om de eigen gebouwen te verwarmen, maar zij zijn niet bereikbaar voor commentaar.

    Volgens de woordvoerder maken bedrijven die gevestigd zijn in de Waarderpolder zelf afspraken over hoe zij de restwarmte beter kunnen gebruiken. Het ziet er niet naar uit dat die warmte ook voor woningen gebruikt zal worden. 

    Voor bedrijven kan het datacenter een 'clustereffect' hebben, zegt Van Eeten. "Dat industrieterrein is bedoeld om op te werken en het kan bedrijven aantrekken om daarheen te verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan dat ene gamebedrijf, dat vanwege de optimale verbinding het liefst bovenop een datacenter zit."

    Wat verbruikt zo'n datacenter? 

    Een datacenter is een soort grote koelkast. Om ervoor te zorgen dat de chips niet oververhit raken moeten de servers te allen tijde gekoeld worden tot 18-22 graden. Dit gebeurt met koude lucht of met koelwater. Met de bouw van dit nieuwe datacenter zal er in totaal 482.500 m3 water nodig zijn. Bij het proces zal ook afvalwater vrijkomen. 

    Ook zal het nieuwe datacenter van Iron Mountain jaarlijks 206 miljoen kilowattuur aan elektriciteit verbruiken. Dat is evenveel als zo'n 69.000 huishoudens. 


    N H NIEUWS


    19 februari 2025, 17.10 uur · Aangepast 19 februari 2025, 21.13 uur · Door: Trix Pieterse?

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Is de 482.500 kuub water drinkwater, of komt het uit de Ringvaart of uit het Spaarne?
    Er wordt ons dag in dag uit voorgehouden dat drinkwater schaars is (vanwege beperkte productie als gevolg van de stikstofnorm), dus waarom is dergelijk verbruik van een datacenter dan opeens geen probleem? Hetzelfde met het energie verbruik, bedrijven moeten noodgedwongen sluiten omdat de kosten van energie niet meer zijn op te brengen en dit datacenter heeft daar geen probleem mee? Of hebben de Haarlemse bestuurders weer een geitenpaadje gevonden om, net zoals in Middenmeer, de kosten van energie via een omweg te beperken?

    Een reactie posten