Wat is nu het bewijs dat klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt?
13-2-2025
Korte bijscholingscursus aan TV-gezicht Diederik Jekel over humaan veroorzaakte klimaatverandering
Van een onzer correspondenten.
Wat is nou het bewijs dat klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt, vraagt televisiepresentator en natuurkundige Diederik Jekel zich af. Jekel is een veelgevraagde gast in praatprogramma’s en geldt als een belangrijke stem in de mainstream media als het gaat om het aanwakkeren van klimaatalarmisme.
Jekel legt het allemaal uit in bovenstaande korte video:
Dr. Ferdinand Meeus – o.a. expert reviewer IPCC – bekeek de video op verzoek van Climategate.nl. Hij stelt:
‘Diederik Jekel verwart in elke stap correlatie met oorzakelijk bewijs. Correlatie tussen 2 gebeurtenissen of feiten is geen bewijs dat het ene het andere veroorzaakt. Doet hij dat bewust of uit onwetendheid? Zijn typische fout is de correlatie tussen °t en log CO2.’
In vier punten:
1. Zijn bewering dat huidig CO2 level nooit eerder gezien is, klopt niet. CO2 was vroeger veel hoger dan nu zonder menselijke CO2 uitstoot.
2. Hij gebruikt bij elke stap de valse aanname dat correlatie een bewijs is. Zoals tussen °T en log CO2 Zulke correlaties ‘bewijzen’ niks. Je kan die aantonen tussen de stijging van de SP500 of de stijging van het gebruik van plastic. pampers.
Doet hij dat bewust of uit gebrek aan kennis?
3. Hij framed CO2 uitstoot met milieu vervuiling door het tonen van 2 beelden met ‘vuile zwarte’ rook. CO2 is een kleurloos en reukloos gas. Doet hij dat bewust of uit onwetendheid?
4. Zijn voorbeeld van Antarctica ijskernen is hilarisch, omdat we daar 100% zeker weten dat toename van CO2 NIET de oorzaak is van de opwarming tijdens de ijstijden maar het gevolg. Zie hier:
Meeus over het werk van Jekel:
‘De hoofdboodschap is: correlatie is geen causatie.’
***
2 reacties :
een van de beste lange-termijn klimaatarchieven die we hebben. Ze geven een goed beeld van oude temperatuur- en broeikasgasniveaus, maar met enkele onzekerheden. De datering heeft een foutmarge van enkele tientallen tot honderden jaren, afhankelijk van de diepte. Voor zeer precieze metingen wordt GISP gecombineerd met andere methoden, zoals koraal-, sediment- en boomringanalyses. Ook bij een hoge CO2 kan je meer biodiversiteit krijgen .. enkele voorbeelden: 1. Cambrium (ca. 540-485 miljoen jaar geleden) – “Cambrische Explosie”CO₂-niveau: Veel hoger dan nu (tot 4.500 ppm, vergeleken met ~420 ppm vandaag). Meer biodiversiteit. 2. Devoon (ca. 419-359 miljoen jaar geleden) – Opkomst van bossen en vissen.. wel dalend 2000 ppm maar meer biodiversiteit.. 3. Jura (ca. 201-145 miljoen jaar geleden) – Dinosauriërs en bloeiende ecosystem CO2 niveau Tussen 1.000 en 2.500 ppm. Maar meer biodiversiteit… 4. Paleoceen-Eoceen (ca. 56 miljoen jaar geleden) – Opwarming en zoogdieren . CO2 niveau 1000 ppm … meer biodiversiteit… en nu even over de younger dryas 10 graden in 260 jaar ..
Een prachtige uitleg van deze welbespraakte mijnheer, echter als het Co2 dan zo rampzalig is waarom wordt de opgewekte Co2 bij Shell Pernis dan naar de kassen in het Westland geleid om de plantengroei in de kassen te stimuleren? Waarom neemt de begroeiing wereldwijd toe? Het onmisbare Co2 zorgt er voor dat we met z'n allen niet omkomen.
Een reactie posten