Wordt 2024 het warmste jaar ‘ooit’ gemeten?
29-11-2024
Klimaatonderzoeker Rob de Vos over warmste jaren: 2023 en 2024
Van een onzer correspondenten.
Wordt 2024 het warmste jaar ‘ooit’ gemeten? Wellicht, als je kijkt naar bovenstaande grafiek van de Hadcrut5 meetreeks (thermometermetingen, non infilled). Het is een race tussen 2023 en 2024. Wat is er in die twee jaren aan de hand, dat de temperatuur zo omhoog vloog?
Dat is vooral te danken aan het feit dat we de aflopen 2 jaren een super El Niño hebben gehad. Maar ook de langjarige stijging van de temperatuur op aarde van 1850 t/m 2023 helpt natuurlijk een beetje mee. Ik bedoel: het is logisch dat je een ‘recordjaar’ eerder aan het einde van een stijgende tijdreeks vindt dan aan het begin. Die lineaire trend 1850-2023 is overigens 1,03 °C.
***
Voor zijn volledige bijdrage, zie hier.
***
1 reacties :
Als de temperaturen gaan stijgen kunnen we wel afstappen van het isoleren van woningen met fossiele producten, immers de subsidies rijzen de pan uit voor bijv. kunststof kozijnen die hun oorsprong hebben in de..... koolwaterstoffen van aardolie. Vergeet dan niet dat heel veel isolatie materiaal gemaakt is van... olie. Zelfs de zo door Fattenfall gepromote windmolens gebruiken meer dan 1000 ltr. smeerolie p/j. Tel daar bij op de ontelbare (zoog)dieren die omkomen door windmolens, dus hoe milieuvriendelijk is Fattenfaal eigenlijk? Vergeet dan ook niet de armdikke koperen kabels die in de zeebedding gegraven zijn om de opgewekte stroom van die zogenaamde milieuvriendelijke windmolenparken naar land te voeren.
Een reactie posten