Haarlem - Gedeputeerde Kocken vaster in het zadel
ANALYSE
Peter Schat 16-7-2024
De Noord-Hollandse gedeputeerde Rosan Kocken (GroenLinks) overleefde maandag een zogeheten ’interpellatiedebat’ dat, om een juridische metafoor te gebruiken, ’tegen haar was aangespannen’ door Daniël van den Berg, fractievoorzitter van JA21.
Aanleiding was het project Wieringerhoek, het zogenaamde ’Buitendijks plan’ , genoemd naar de geestelijke vader ervan Bobeldijker Kor Buitendijk, dat de aanleg van atollen in het IJsselmeer behelst waarop tweeënhalf miljoen zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Al sleepte het debat zich maar voort en voort, en zat de sleetsheid getuige sommige bijdragen van fracties er al van meet af aan in, er kwam niets uit. Sterker nog, nadat het als een nachtkaars was gedoofd, bleek Kocken alleen maar sterker in het zadel te zitten.
Interpellaties zijn bedoeld om bestuurders ter verantwoording te roepen. De dreiging van een motie van wantrouwen hangt er voortdurend boven. Niets van dit alles gebeurde. Van den Berg besloot met: „Onze intentie was het bestuur te controleren. Daar zijn wij voor bedoeld. Niet om ja te knikken op alles wat GS naar ons toe doet komen.” Nicole van der Waart (GroenLinks): „Dan nog hoef je niet dit soort circussen op te tuigen die zijn gebaseerd op insinuaties in plaats van feitelijkheden.”
Van den Berg had een lange aanloop genomen tot het debat, al lag dat niet helemaal binnen zijn macht. Op stukken die hij als inzet gebruikte, bleek geheimhouding te liggen. Wekenlang delibereerden Provinciale en Gedeputeerde Staten of er dan wel in openbaarheid over kon worden gediscussieerd.
De uitkomst: het mag, maar de geheime delen mogen niet in het debat worden gebruikt. Saillant was, dat een geheim fragmentje, door wat commissaris van de Koning Arthur van Dijk ’een menselijke fout’ noemde, niet was weggelakt toen een krant met een beroep op de Wet Open Overheid die stukken had opgevraagd. De gemeenteraad van Hollands Kroon had in meerderheid besloten de zonneatollen niet te willen. Het fragmentje suggereert de uitvoering ervan toch mogelijk te maken, door ’een slimme interpretatie van de raadsmotie’ door GL-wethouder Lilian Peters van Hollands Kroon.
Vertrouwensvraag
Peters zei later zich niet het in fragment te herkennen. Maar toen had een mede-coalitiepartij de vertrouwensvraag al op tafel gelegd . Ze stapte daarom eind mei op, zonder de kans te nemen om zich in de gemeenteraad te verdedigen. Voor Van den Berg was het duidelijk, hier waren machinaties van haar partijgenote Kocken in het spel. Die de gemeenten Hollands Kroon en Medemblik voortrok in hun informatiepositie binnen de Regionale Energie Strategie, Provinciale Staten niet op eigen houtje had ingelicht over de motie van Hollands Kroon, daarna brieven ’op juridische toon’ naar die gemeente had geschreven en het plan voor de zonneatollen ’doordouwde’.
Kocken pareerde al zijn aantijgingen en bleef haar standpunt herhalen, dat als gemeenten en provincie afspreken samen naar het Rijk te gaan om een ’verkenning’ te laten uitvoeren naar Buitendijks plan, ’je je niet zomaar eenzijdig kunt terugtrekken’. „Het is niet zo dat als de raad van Hollands Kroon van kleur verschiet en van ja nu nee zegt, iedereen in de ankers moet. Wat moet ik dan tegen Medemblik zeggen? We spreken af dit project bij de minister neer te leggen en ik ben daar nog niet weg of Hollands Kroon trekt zich terug. Daar baal ik van.”
Wat het project zelf betreft, daar hebben Kocken en GS geen mening over. „Behalve dat het project, als het kans van slagen heeft, van enorme betekenis is voor de opwek van duurzame energie. Als hier die zonnepanelen kunnen, hoeft er op land aanzienlijk minder plek voor zon- en windenergie worden gevonden. In die zin is het heel interessant.”
Van den Berg kreeg van de oppositie alleen PVV en 50Plus mee in zijn kritiek op de gedeputeerde. SP en PvdD hielden zich stil. D66, Volt en ChristenUnie trokken van leer tegen Van den Berg. Die had nooit het zware middel van een interpellatiedebat in mogen zetten.
CDA’er Dennis Heijnen had geconstateerd ’dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand is’. Van Emre Kanik (D66) kreeg Kocken complimenten. Maik de Weerdt (Volt) uitte zorgen over het debat, dat het vertrouwen in de politiek meer kwaad dan goed heeft gedaan. De coalitie bleef voluit Kocken steunen, met haar partij GroenLinks en PvdA als grootste pleitbezorgers. „Vragen stellen is goed, maar de insinuaties over de rol van de gedeputeerde en de toon van het debat is niet bevorderlijk voor transparant bestuur. Het instrument is zwaar overtrokken. De onderbouwing van Van den Berg is zo summier, dat het instrument van een interpellatie buiten proporties is” , aldus Amar Karar (PvdA)
0 reacties :
Een reactie posten