Bestrijdingsmiddel dinoterb op 12 plekken boven norm in Noord-Holland

Datum:
  • zaterdag 30 maart 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  • ..........toch gevonden in water Noord-Holland in 2022, zegt waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.



    Bestrijdingsmiddel dinoterb op 12 plekken boven norm in Noord-Holland


    RedactiKirsten Graumans 29-3-2024



    Dinoterb, verboden sinds 1998, toch gevonden in water Noord-Holland in 2022, zegt waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

    Het bestrijdingsmiddel dinoterb, dat sinds 1998 verboden is, is in 2022 op twaalf plekken in het noorden van Noord-Holland boven de norm gemeten in het oppervlaktewater. Dat meldt het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat eigen meetgegevens uit dat jaar heeft geverifieerd en nader geanalyseerd.


    Maximaal toelaatbaar risico

    Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) trok eerder deze maand aan de bel over hoge concentraties van dit kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel, onder meer in natuurgebied Het Zwanenwater bij Callantsoog. Daar was in september 2022 echter sprake van een eenmalige verhoogde meting, maar over het hele jaar gezien toetste het gebied volgens het schap niet boven de norm. Maar bijvoorbeeld bij het gemaal in Polder de Drieban wel. Ook onder meer op Texel, bij Hoorn, Assendelft, Beverwijk en Petten kwam de stof boven de norm voor. De norm (maximaal toelaatbaar risico) voor dinoterb is overigens gebaseerd op de schadelijke effecten voor dieren en planten en zegt niets over mogelijke gezondheidseffecten voor de mens.


    MOB: ‘dinoterb illegaal gebruikt’

    MOB denkt dat dinoterb illegaal is gebruikt in de sierbloementeelt, maar volgens het waterschap is onbekend wanneer, hoe en waarom die stof in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Het schap heeft een uitgebreid onderzoek naar de oorzaken en bronnen ingesteld, dat de komende maanden wordt uitgevoerd. De eerste stap daarvan was het controleren van de eigen meetgegevens. Dat is nu gebeurd. “Elke beschuldiging aan welk adres dan ook is voorbarig”, was eerder de reactie van hoogheemraad Jos Beemsterboer, verantwoordelijk voor waterkwaliteit. Pas als een mogelijke vervuiler in beeld is, kan volgens hem worden bekeken of er kan worden gehandhaafd, zoals MOB eist.

    De bloembollensector heeft zelf ook aangedrongen op diepgaand onderzoek naar de bron van de vervuiling. Volgens brancheorganisatie KAVB lijkt de sector onterecht beschuldigd te worden.


     Boerderij








    1 reacties :

    Anoniem zei

    Het Waterschap heeft de watermonsters (nogmaals?) geanaliseerd en kwam tot de conclusie dat op 12 plekken het verboden bestrijdingsmiddel boven de norm was.
    We kunnen ons vervolgens de vraag stellen hoe het mogelijk is dat nu pas boven water komt bij het waterschap dat de norm is overschreden.
    Nalatigheid? onkunde? corruptie? misschien dat het Waterschap nog met een verklaring komt?
    “Elke beschuldiging aan welk adres dan ook is voorbarig”, aldus Jos Beemsterboer. Zou ik ook zeggen als ik de boel in de maling heb genomen.

    Een reactie posten