Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor opname van de Oekraïne in de NAVO

Datum:
  • zondag 18 februari 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  • Dit zou tot de Derde Wereldoorlog kunnen leiden, zei hij. 




    Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor opname van de Oekraïne in de NAVO


    Vertaling: E.J. Bron)

    De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken raadt aan tot voorzichtigheid met betrekking tot de opname van de Oekraïne in de NAVO. Dit zou tot de Derde Wereldoorlog kunnen leiden, zei hij. De plannen om de Oekraïne in het militaire bondgenootschap op te nemen, zijn de veroorzaker van het Oekraïne-conflict.

    De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani (foto) raadt de NAVO tot voorzichtigheid aan met betrekking tot de plannen om de Oekraïne op te nemen. Om de aan de Oekraïne toezeggingen tot opname te doen, terwijl het land zich in een conflict met Rusland bevindt, zou voor alle betrokkenen gevaarlijk zijn, zei Tajani op de Veiligheidsconferentie van München. De NAVO zou er aan werken om “de Oekraïne in de NAVO op te nemen”, zou daarbij echter voorzichtig moeten zijn.

    Eerlijk gezegd is het voor iedereen gevaarlijk, omdat de Oekraïne tegen Rusland vecht. Als de Oekraïne volledig lid is van de NAVO, dan zou dat de Derde Wereldoorlog betekenen.”

    Dat zei de minister in zijn antwoord op de vraag naar de mogelijkheden die een opname van de Oekraïne in het militaire blok zou bieden.

    We willen de Oekraïne ondersteunen, maar de regels zijn duidelijk: wanneer er een aanval op een lidstaat plaatsvindt, treedt de bijstandsverplichting in werking. Daar moeten we voorzichtig mee zijn.”

    Hij voegde er aan toe dat de ondersteuning van de Oekraïne door de NAVO-landen in het huidige formaat al een duidelijk signaal aan Rusland zou afgeven.

    De Nederlandse minister-president Mark Rutte sloot zich aan bij de opvatting van Tajani. De Oekraïne zou gedurende de lopende gevechten met Rusland niet in het bondgenootschap opgenomen kunnen worden. Er zouden een behoedzaam optreden en tussenstappen nodig zijn.

    Het slechte nieuws is dat zolang de oorlog duurt de Oekraïne geen lid van de NAVO kan worden. Het goede nieuws is dat we van de EU kunnen leren”, zei Rutte eveneens op de Veiligheidsconferentie van München.

    De EU voorziet in tussenstappen op weg naar het volledig lidmaatschap, terwijl de NAVO deze nuanceringen voor een opname niet kent. Rutte gaf toe dat de Oekraïne op grond van de aanhoudende discussie over het lidmaatschap ontevreden zou zijn. Daarom zou een langzame en bedachtzame toenadering zinvoller zijn in plaats van beloftes te doen waaraan men zich niet zou kunnen houden, voegde hij er aan toe.

    De geplande NAVO-toetreding van de Oekraïne is de centrale veroorzaker van het conflict tussen het Westen en Rusland. Op de NAVO-top in Boekarest in 2018 werden de Oekraïne en Georgië uitgenodigd toe te treden. Daarmee schond de NAVO het principe van de ondeelbaarheid van veiligheid, zoals o.a. in de slotakte van Helsinki verankerd is.

    Rusland ziet door een mogelijke toetreding van de Oekraïne tot het westerse militaire bondgenootschap zijn veiligheidsbelangen geschonden. Een aanval van de NAVO op Rusland vanaf Oekraïens grondgebied zou de ter beschikking staande reactietijd voor Moskou aanzienlijk verkorten.

    Na de Maidan-putsch in de Oekraïne in het jaar 2014 wijzigde het putsch-regime in Kiev de Oekraïense grondwet. De daarin verankerde verplichting tot neutraliteit werd opgegeven. Als staatsdoel werd de NAVO-toetreding in de grondwet vastgelegd.

    In het interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson noemde de Russische president Vladimir Poetin de plannen ter opname van de Oekraïne in de NAVO een zware fout.

    Ook andere NAVO-landen vrezen een verdere escalatie van het conflict naar een directe confrontatie van de NAVO met Rusland. Daarom voorzien ze de Oekraïne weliswaar van wapens en munitie, sturen ze echter tot nu toe geen militairen en laten alles na dat op een directe deelname zou kunnen duiden. Daarmee zadelen ze de Oekraïne met de grootste last van het conflict op.

    Bron:
    rt.de

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten