-Frits Bosch- De financiële sector gaat nat op Klimaatrechtzaken. Zeg internationale verdragen op. Take back control!

Datum:
  • maandag 15 januari 2024
  • in
  • Categorie: ,
  •  HFD meldt “Financiële sector is blind voor risico's klimaatrechtzaken” , 12/1/24.


    Frits Bosch 15-1-2024 DDS


    “Investeerders houden te weinig rekening met financiële gevolgen van klimaatrechtzaken tegen bedrijven.Grote uitstoters kunnen aansprakelijk worden gesteld voor honderden miljarden aan klimaatschade. Daardoor dreigt voor banken, pensioenfondsen en verzekeraars een grote verliespost.”

    Bij een seminar van het Instituut Pensioeneducatie over de energietransitie is er gewaarschuwd tegen de duurzaamheidsdoelen van de VN. Die klinken mooi, maar houden verplichtingen in voor de Nederlandse staat die deze verplichtingen zal afwentelen op bedrijven en later ook op burgers, terwijl er nooit over is gestemd. Omdat Nederland internationale verdragen tekent die voorrang hebben boven nationaal recht, kan Nederland dus worden aangesproken op de overeengekomen verplichtingen van die verdragen. Datzelfde geldt voor EU-richtlijnen. ESG - waaronder klimaat - komt voort uit een stel EU-richtlijnen inzake duurzame groei. Die richtlijnen brengen verplichtingen met zich mee voor bedrijven. Dus kunnen bedrijven erop worden aangesproken.

    De door de overheid gesponsorde milieubeweging gaat uiteraard voor de jackpot: contra grote bedrijven "die het klimaat verwoesten". De milieubeweging gaat dus achter de oliebedrijven aan maar ze kunnen net zo goed op kolossen jagen als Apple en SpaceX. Het is het aloude liedje: de overheid creëert een probleem (stikstof / ESG) en daaruit volgen meer problemen die de overheid dan poogt op te lossen waardoor nog meer problemen ontstaan. Dit is enkel de "technische" kant. Hierachter zitten motieven. De overheid die via ESG steeds meer invloed en controle op het bedrijfsleven wenst. Goed betaalde financiële toezichthouders (DNB baas Klaas Knot: 5 ton) die relevant willen blijven. Universiteiten en andere instellingen die subsidie krijgen en dus baat hebben bij klimaatalarmisme. Gelukkig dringt dit nu ook door bij de burger die overal in Europa steeds luider protesteert.

    Maar voor bedrijven en landen in de EU is er inderdaad het risico dat gesubsidieerde milieugroepen talloos veel procedures beginnen tegen eerst de oliebedrijven en daarna tegen de financiële sector die deze bedrijven financiert. Sinds 2015 is het aantal klimaatrechtzaken van een handvol opgelopen tot 2500. Veel daarvan zijn succesvol afgelopen voor de eisers, vaak milieuorganisaties. Het wordt steeds gekker met de rechter als breekijzer buiten de burger om. Het is de hoogste tijd dat de ‘killing’ internationale verdragen tegen het licht worden gehouden en beëindigt worden. Uiteraard ook Nexit. Take back control!

    Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan

    0 reacties :

    Een reactie posten