Zo ziet de nieuwe Tweede Kamer eruit

Datum:
  • woensdag 6 december 2023
  • in
  • Categorie:
  • Vandaag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Historisch gezien zijn er veel nieuwe Kamerleden. Hoe ziet de nieuwe Kamer eruit?


    SAMUEL VANDEPUTTE 6-12-2023


    In totaal werden er op 22 november 10.475.139 geldige stemmen uitgebracht. Dat is goed voor een opkomst van 77,7 procent, precies 1 procentpunt lager dan in 2021. Nu de kiezer heeft gesproken, is het aan de Tweede Kamer om Nederlanders naar eer en geweten te vertegenwoordigen. We bestuderen de Tweede Kamer op basis van zeven aspecten.

    SAMUEL VANDEPUTTE
    Samuel Vandeputte (2000) is sinds september 2023 redacteur bij EW.
    Lees meer
    Samuel Vandeputte

    1. ZETELVERDELING

    De nieuwe Tweede Kamer wordt gedomineerd door rechtse partijen. Samen hebben PVV (37 zetels), VVD (24 zetels), NSC (20 zetels), BBB (7 zetels), CDA (5 zetels), FVD (3 zetels), SGP (3 zetels) en JA21 (1 zetel) 100 zetels, een historisch record.

    Daar staat tegenover dat linkse partijen een historische nederlaag leden. GroenLinks-PvdA (25 zetels), D66 (9 zetels), SP (5 zetels), DENK (3 zetels), Partij voor de Dieren (3 zetels), ChristenUnie (3 zetels) en Volt (2 zetels) haalden samen 50 zetels. In de afgelopen vijftig jaar hadden linkse partijen nooit zo weinig zetels.

    LEES OOK: DE VERPLETTERENDE OVERWINNING VAN RECHTS IN CIJFERS

    2. FRACTIES

    In de nieuwe constellatie van de Kamer zullen vijftien fracties zitting nemen. Het leek er even op dat het record van 1918 en 2021 kon worden geëvenaard, maar dat bleek niet het geval. De partijen 50Plus, BIJ1 en BVNL haalden geen zetel, waardoor er vijftien fracties in de Tweede Kamer komen.

    • De vijftien fracties in de Tweede Kamer

    Vijftien fracties zijn er in historisch perspectief veel, maar minder dan de 17 na de verkiezingen in 2021. Er namen dit jaar 26 partijen deel aan de verkiezingen, in 2021 waren dit er nog 37.

    Lees verder onder de grafiek

    Het is mogelijk dat er nog fracties bijkomen door afsplitsingen. Tijdens de vorige zitting van de Kamer ontstonden bijvoorbeeld Groep Van Haga (voorheen FVD), Lid Omtzigt (voorheen CDA) en Lid Gündoğan (voorheen Volt).

    3. NIEUWE KAMERLEDEN

    Van de huidige 150 Kamerleden zijn er slechts 70 herkozen. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de Kamer voor meer dan de helft – 80 zetels – vervangen door niet-zittende Kamerleden.

    Er komen 66 nieuwe Kamerleden in de Tweede Kamer. Als GroenLinks-Kamerlid  Kauthar Bouchallikht zoals beloofd afstand neemt van haar zetel, zullen zelfs 67 nieuwe Kamerleden worden geïnstalleerd. Dan komt Luc Stultiens (GroenLinks) in haar plaats in de Kamer.

    Lees verder onder de grafiek

    LEES OOK: WAT HEBBEN DE VERTREKKENDE KAMERLEDEN BEREIKT?

    PVV heeft de meeste nieuwkomers: 23 van de 37 Kamerleden hebben niet eerder in de Tweede Kamer gezeten. Bij NSC zijn 15 van de 20 Kamerleden nieuwkomers. Ook BBB, DENK en SGP tellen meer dan de helft nieuwkomers. GroenLinks-PvdA telt 10 nieuwe Kamerleden, bij de VVD zijn dat er 7.

    • Nieuwkomers

    Dertien van de Kamerleden die worden geïnstalleerd, waren al eens eerder Kamerlid, maar niet op 22 november. Dit zijn onder anderen bewindspersonen zoals Hans Vijlbrief (D66) en Aukje de Vries (VVD).

    NSC heeft de meeste terugkerende oud-Kamerleden in de rangen: Nicolien van Vroonhoven, Eddy van Hijum en Wytske Potsma hebben een CDA-verleden, terwijl Folkert Idsinga tot voor kort VVD-Kamerlid was. Hanneke van der Werf (D66) was met zwangerschapsverlof uit de Kamer, maar komt terug.

    • Terug van weggeweest

    Het aantal blijvende Kamerleden is weliswaar voor het eerst minder dan de helft, maar nog steeds de grootste groep. Van de PVV keren 12 Kamerleden terug, van GroenLinks-PvdA en de VVD zijn elk 14 zittende Kamerleden herkozen. Bij het CDA, de SP, Forum voor Democratie, ChristenUnie, Volt en JA21 bestaan de voltallige fracties uit zetelplakkers.

    • Zetelplakkers

    4. REGIONALE AFKOMST

    Het grootste aantal Kamerleden komt uit Zuid-Holland: 41 van de 150 Kamerleden, ofwel 27,33 procent. Dat is meer dan het bevolkingsaandeel van de provincie (21,34 procent). Ook Noord-Holland, Utrecht, Overijssel en Groningen zijn op die manier oververtegenwoordigd.

    Vooral Gelderland en Noord-Brabant zijn ondervertegenwoordigd. Gelderland telt 11,99 procent van de Nederlandse bevolking, maar slechts 6,67 procent van de Kamerleden is in de provincie woonachtig. Noord-Brabant telt 8 procent van de Kamerleden, maar huisvest 14,75 procent van de bevolking.

    Lees verder onder de kaart

    LEES OOK: WAAR KOMEN DE AANSTAANDE KAMERLEDEN VANDAAN?

    5. MAN-VROUW-VERHOUDING

    In de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer zullen 62 vrouwen aantreden, tegenover 88 mannen. Met 41 procent vrouwelijke Kamerleden, was dit percentage alleen in 2010 hoger. Toen waren 64 van de 150 Kamerleden vrouw (43 procent).

    Lees verder onder de grafiek

     LEES OOK: HOE HET RECORDVERKIEZINGEN VOOR VROUWEN HADDEN KUNNEN WORDEN

    6. LIJSTTREKKERS

    Van alle lijsttrekkers heeft Geert Wilders (PVV) veruit de meeste stemmen gehaald. Wilders haalde ook het hoogste percentage stemmen van het geheel van zijn partij vergeleken met andere lijsttrekkers.

    7. STEMKANONNEN

    Van de 150 Kamerleden haalden 19 de kiesdeler van 69.551 stemmen, onder wie 4 niet-lijsttrekkers. Behalve deze politieke topscorers, zijn er 17 Kamerleden die niet de kiesdeler, maar wel de voorkeursdrempel haalden. Om met voorkeurstemmen gekozen te worden, is 25 procent van het aantal stemmen van de kiesdeler nodig.

    Van de 36 Kamerleden die de voorkeursdrempel haalden, kwamen er 35 sowieso de Tweede Kamer in. Alleen Daniëlle Hirsch (GroenLinks-PvdA) komt op basis van voorkeurstemmen de Tweede Kamer in. Ze haalde vanaf de 27ste plaats van de kieslijst 25.012 voorkeurstemmen, ver boven de voorkeursdrempel van 17.388 stemmen.

    Het is ook mogelijk om de voorkeursdrempel te halen, maar niet in de Tweede Kamer te komen. De essentiële voorwaarde is namelijk dat de lijst waarop de kandidaat staat voldoende stemmen haalt voor de desbetreffende zetel.

    Zo haalden Wybren van Haga (BVNL) en Gerard van Hooft (50Plus) weliswaar de voorkeursdrempel, maar verzamelden hun lijsten niet genoeg stemmen om in de Tweede Kamer te komen.

    VAN OMTZIGT TOT BOUCHALLIKHT: MET VOORKEURSTEMMEN DE KAMER IN

    KAMER IS REPRESENTATIEVER, MAAR MINDER ERVAREN

    Van de Kamerleden komen er 83 uit de Randstad (Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland). Dat is 55 procent, een flinke daling vergeleken met de vorige legislatuur, toen 70 procent van de verkozen Kamerleden uit de Randstad kwam. Ook het aantal vrouwelijke Kamerleden stijgt licht ten opzichte van 2021.

    Zowel op basis van regionale spreiding als geslacht is de Kamer dus representatiever geworden. Tegelijk is de nieuwe Tweede Kamer een stuk minder ervaren dan voorheen. Vooral voor de 66 nieuwkomers zal de leercurve groot zijn. De 84 Kamerleden met ervaring kunnen de nieuwelingen vast wel op weg helpen.


    Elsevier

    1 reacties :

    Dekker zei

    Het Links Rechts denken is achterhaald. We kunnen gerust stellen dat de PVV, gezien het verkiezingsprogramma, linkser is als bijv. D'66 en PvdA/GL. Tegenwoordig is Globalisme de nieuwe trend gezien de absurde denkbeelden van D'66, PvdA/GL, maar ook NSC en ook de VVD omarmen het Globalisme (en ook de EU die het verlengstuk is van het WEF. Het CDA en de CU zijn de weg kwijt na jarenlang hun kiezers bedrogen te hebben omdat beide partijen alle fatsoen opzij hebben gezet om de voetveeg te mogen spelen van Rutte.
    Ook hebben we de afgelopen jaren gezien dat de Grondwet weinig voorstelt als het de partijen zo uitkwam. De eed afleggen van de nieuwe Tweede Kamerleden is helemaal een wassen neus. Geen van de Tweede Kamerleden van de vorige Kabinetten Rutte heeft zich aan hun eed gehouden, niet met de Toeslagenaffaire, niet met de Klimaatwaanzin, niet met de tomeloze import van migranten en zeker niet met de Corona Maatregelen.

    Een reactie posten