EU: ondersteuning van de Oekraïne ook tegen de wil van de kiezers in waarborgen

Datum:
 • zondag 3 september 2023
 • in
 • Categorie:
 •  De toenemende oorlogsmoeheid in zowel de VS als de EU-landen baart de oorlogshitsers in de EU zorgen.
  EU: ondersteuning van de Oekraïne ook tegen de wil van de kiezers in waarborgen


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Met het oog op de aanstaande verkiezingen bestaan er in de EU overwegingen om de ondersteuning van de Oekraïne ook in het geval van een politieke wisseling te waarborgen. De toenemende oorlogsmoeheid in zowel de VS als de EU-landen baart de oorlogshitsers in de EU zorgen.

  De oorlogsmoeheid grijpt om zich heen. De Oekraïne behaalt met haar tegenoffensief geen noemenswaardige successen en dikt daarom zelfs de inname van verlaten dorpen en gehuchten in de “grijze zone” tussen de frontlijnen als succes aan.

  De Oekraïne mislukt – en dat ondanks de enorme ondersteuning uit het Westen. De oorlogsmoeheid is daarom begrijpelijk. In het Westen hoor je steeds meer geluiden die een onderhandelingsoplossing en een einde aan het zonloze bloedvergieten eisen. Onlangs hebben de historicus Peter Brandt, de generaal b.d. Harald Kujat, de diplomaat en adviseur van de voormalige bondskanselier Helmut Kohl, Horst Teltschik, en de politicoloog Hajo Funke het voorstel voor een onderhandelingsoplossing voorgelegd.

  Voor de voorvechters van de eis dat de Oekraïne net zo lang door het Westen ondersteund zou moeten worden tot ze een overwinning op Rusland kan behalen, komen de oorlogsmoeheid en de eisen naar onderhandelingen op een ongelegen tijdstip. Zowel in de EU als de VS vinden weldra verkiezingen plaats. De kiezers in de EU beslissen in juni 2024 over de samenstelling van het Europees Parlement en daarna vinden in november in Amerika weer presidentsverkiezingen plaats.

  De door vele westerse politici en westerse media als “populistisch” bestempelde eis naar vrede en onderhandelingen zou weldra door de kiezers aan meerderheden geholpen kunnen worden.

  Dat wil de EU voorkomen en is van plan om haar ondersteuning van de Oekraïne tegen zulke kiezersstemmen te immuniseren, gaat verplichtingen aan en doet toezeggingen die zich over een lange periode zouden kunnen uitstrekken.

  Dat wordt heel duidelijk gezegd door de Europarlementariër Reinhard Bütikofer van Bündnis 90/Die Grünen. Hij wil de ondersteuning van de Oekraïne ook afgezien van een mogelijke politieke wissel garanderen. Het blog “Lost in Europe” citeert Bütikofer met de woorden:

  Dat betekent niet toe te staan dat een eventuele beperking van de tot nu toe zo belangrijke ondersteuning uit de VS leidt tot de verzwakking van de Oekraïense inspanningen.”

  Bütikofer eist een mechanisme met behulp waarvan de hulp uit West-Europa opgevoerd kan worden wanneer de VS hun ondersteuning verminderen.

  De EU zou “… in dat geval onze ondersteuning desbetreffend moeten opvoeren; daarop zou iedereen zich moeten voorbereiden.”

  Bütikofer zet daarbij vooral in op de Duitse voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, bericht het blog. Die zou de EU ontvankelijk moeten maken voor duurzame ondersteuning van de Oekraïne. Dat is geen toeval, want von der Leyen heeft al naam gemaakt als compromisloze oorlogshitser.

  Bron:
  rt.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Dus de door ons niet gekozen dictators van de EU bepalen wat en hoeveel we moeten betalen aan een door ons nooit gewilde oorlog in Oekraïne. Als we nu in Nederland eens wakker zouden worden en dat gajes zouden wegstemmen dan zou dat een hele verbetering voor Nederland en Europa zijn en bovendien een stuk vredelievender.

  Een reactie posten