Door   9-8-2023


De Britse regering onder leiding van Rishi Sunak is de afgelopen weken van onverschilligheid veranderd in vijandig ten aanzien van klimaatmaatregelen, en herhaalde haar steun voor olieproductie en vervuilende voertuigen na eerder te hebben gekort op klimaatfinanciering.

Met algemene verkiezingen volgend jaar lopen de regerende conservatieven consequent achter op de Labour Party in opiniepeilingen en hebben ze hun verzet tegen emissiebeperkende maatregelen opgevoerd in de hoop klimaatsceptische kiezers voor zich te winnen.

Politieke professor Michael Jacobs, een voormalig adviseur van Labour-premier Gordon Brown, vertelde Climate Home dat de al lang bestaande relatieve partij-overschrijdende consensus over klimaatverandering in het VK begon af te brokkelen.

Nadat vorige maand een verrassende verkiezingsoverwinning voor de conservatieven in een buitenwijk van Londen werd toegeschreven aan het anti-luchtvervuilingsbeleid van de burgemeester van Labour, zei Jacobs dat de conservatieve partij en de rechtse media ten onrechte hebben geconcludeerd dat groene maatregelen niet populair zijn.

“Conservatieven zien hun eigen voordeel niet langer als sterke voorstanders van klimaatbeleid”,

zei hij.

UK government bets on climate inaction ahead of election

Labour (rood) leidt de Conservatieven (blauw) al bijna twee jaar consequent in opiniepeilingen

Rishi’s opkomst

In februari 2020 maakte de toenmalige Britse premier Boris Johnson de weinig bekende Rishi Sunak tot zijn minister van Financiën nadat hij ruzie had gekregen met de vorige minister.

Nadat Sunak enorme bedragen had uitgegeven om de pandemie het hoofd te bieden, begon hij te bezuinigen op onder meer klimaatprogramma’s.

In november 2021 verlaagde hij het hulpbudget van het VK van 0,7% van het nationale inkomen naar 0,5%, waardoor door het VK gefinancierde klimaatprojecten over de hele wereld werden geraakt.

In juli 2022 leidde Sunak een opstand tegen Johnson en dwong hem af te treden wegens het overtreden van de Covid-beperkingen in een aflevering die bekend staat als “partygate“.

Sunak werd tweede in de daaropvolgende leiderschapsverkiezing, maar nadat de winnaar Liz Truss de economie in minder dan twee maanden deed crashen, kwam hij aan de macht.

“Gewoon ongeïnteresseerd”

Hoewel Sunak de wettelijk bindende netto nuldoelstelling van het VK voor 2050 accepteerde, toonde hij nooit enthousiasme voor het aanpakken van klimaatverandering.

Hij grapte dat zijn jonge dochters de experts waren op het gebied van klimaatverandering in zijn huishouden en dat hij slechts met tegenzin naar Cop27 ging, nadat hij koning Charles had verboden te gaan.

In juni 2023 woonde hij geen grote klimaat- en financiële top in Parijs bij, maar ging hij naar een tuinfeest voor Fox News-eigenaar Rupert Murdoch.

Toen Sunaks minister van Milieu, Zac Goldsmith, een week later ontslag nam uit de regering, zei hij dat die keuze een factor was in zijn beslissing om de regering te verlaten.

Goldsmith zei dat hij “geschokt” was dat het VK zijn klimaatverplichtingen opgaf en beschuldigde Sunak ervan “gewoon ongeïnteresseerd” te zijn in het milieu.

Goldsmith hekelde ook het besluit van Sunak om “effectief afstand te doen” van zijn toezeggingen voor klimaatfinanciering en het niet nakomen van “de gebroken belofte”.

Sinds zijn aftreden heeft het Britse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking de uitgaven voor verschillende grote klimaatprogramma’s gehalveerd, die ontwikkelingslanden helpen zich aan te passen aan klimaatverandering, bossen beschermen en emissies terugdringen.

Verkiezingsoverwinning

Op 20 juli won de Conservatieve Partij een tussentijdse verkiezing in Uxbridge, een buitenwijk van Londen, ondanks het verlies van verkiezingen op dezelfde dag elders.

Veel commentatoren interpreteerden deze verrassende overwinning als een lokale rebellie tegen de Ultra Low Emission Zone (Ulez), een maatregel tegen luchtverontreiniging die was ingesteld door de Londense Labour-burgemeester Sadiq Khan.

De Ulez rekent de meest vervuilende 10% van de voertuigen £ 12,50 ($ 16) aan elke dag dat ze in het centrum van Londen rijden. Op 29 augustus wordt dit uitgebreid naar de buitenwijken van Londen, inclusief Uxbridge.

Jacobs zei dat de adviseurs van Sunak uit dit resultaat hadden geconcludeerd dat niet alleen de Ulez, maar alle klimaatmaatregelen niet populair zijn. “Dat is een zeer controversiële lezing”, zei hij, aangezien “de opiniepeilingen suggereren dat conservatieve kiezers bijna net zo pro-groen zijn als die van Labour”.

Terwijl de oppositiepartij Labour heeft beloofd te stoppen met het uitgeven van nieuwe olie- en gasvergunningen als ze de verkiezingen van volgend jaar wint, nam Sunak een privéjet naar de Schotse oliehoofdstad Aberdeen om zijn toewijding aan de olie- en gasproductie te herhalen.

Zijn energieminister Grant Shapps zei tegen energiebedrijven dat “het niet winnen van olie en gas gek zou zijn”. Dit ondanks het feit dat het hoofd van de Verenigde Naties regeringen die de productie van fossiele brandstoffen verhogen “werkelijk gevaarlijke radicalen” noemt en het Internationaal Energieagentschap concludeert dat nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen onverenigbaar zijn met het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C.

Jacobs zei dat er nu een risico bestond dat Labour terug zou komen op zijn belofte om geen nieuwe olie- en gasvergunningen af te geven, aangezien ze “er erg op gebrand waren om de [conservatieven] niet toe te staan ​​hiaten te openen over kwesties waar kiezers de [conservatieven] misschien leuk zouden vinden.”.

Zal de gok van Sunak zijn vruchten afwerpen?

Leo Barasi, auteur van het boek Climate Majority, zei dat de conservatieven niet voor klimaatontkenning in Amerikaanse of Australische stijl gingen, maar in plaats daarvan vastbesloten waren de Labour-partij af te schilderen als onredelijk met geld.

Minister van Energie Shapps heeft herhaaldelijk gezegd dat het VK tegen 2050 netto nul zal bereiken, maar op een “pragmatische manier”, ondanks dat de officiële klimaatadviseurs van de regering zeggen dat het al niet genoeg doet.

Steve Akehurst, een Britse opiniepeilingsanalist die gespecialiseerd is in de houding ten opzichte van het milieu en klimaatverandering, zei dat de conservatieven een “aanzienlijke electorale misstap” zouden kunnen maken met hun anti-klimaatretoriek, aangezien “Britse kiezers een van de meest pro-klimaat in de westerse wereld blijven”. .

Barasi zei dat hun anti-klimaatbeleid op zichzelf niet veel stemmen zou opleveren, aangezien de meeste mensen die op klimaatgronden zullen stemmen al tegen de Conservatieve Partij zijn. Maar, zei hij, het zou kunnen bijdragen aan de schadelijke, langdurige reputatie van de conservatieven als “de nare partij”.


Beiden aanvaardden dat Ulez de publieke opinie verdeelt, met meer Britse mensen die er tegen zijn dan steunen, maar zeiden dat dit zich niet vertaalt naar klimaatbeleid in het algemeen.

“Uitbreiding van hernieuwbare energie, uitfasering van olieproductie en steun voor klimaatfinanciering genieten allemaal meerderheids- of meerderheidssteun onder Britten”,

zei Akehurst.

Maar Barasi waarschuwde dat klimaatbeleid geen directe kosten mag hebben voor gewone mensen als het populair wil blijven. De recente “echt slecht ontworpen” uitrol van warmtepompen in Ulez en Duitsland zijn daar voorbeelden van, zei hij.

***

Bron hier.

***