Naast het generatieframe positioneert Jetten zich ook – in navolging van vrijgezel Rutte als succesvol politicus – met een andere sociale asset: ook hij is een 100%- beschikbare man. ‘Het werk is een stuk gemakkelijker als je geen gezin hebt’, vertelde hij aan het AD.

Nu D66 inmiddels in de peilingen net zo groot is als de Partij voor de Dieren moet er weer een wereld te winnen zijn. Het lijsttrekkerschap van voorganger Kaag is electoraal desastreus en de enige manier om in de peilingen hoger te komen is snel proberen afscheid te nemen van haar nalatenschap. Toch zal Jetten het niet gemakkelijk krijgen bij een nieuwe profilering, omdat hij wordt gezien als het vleesgeworden en door velen bekritiseerde miljardenverslindende klimaatbeleid.

Zijn beleid wordt inzet bij de volgende verkiezingen. Het zal juist moeilijk zijn voor Jetten – nu hij is vrijgespeeld uit de coalitie met VVD, CDA en CU – om daar nog een profilerend groen schepje bovenop te doen door nog meer windturbines te beloven, nog meer zonneweides uit te gaan rollen of nog meer miljarden te spenderen aan iets wat niet bestaat: hij moet in die zin alleen maar nog meer vooruit met de wollen sokken geit en de grote woorden ooit geroepen. Hij wilde ‘een grote sprong maken’, ‘versnellen’ en ‘vechten voor klimaatdoelen.’ Stapje terug kan niet.

Maar het land van de omgekeerde vlaggen zit niet op hem te wachten. Wat top-uitstoter China in een achternamiddag de atmosfeer in blaast, wil hij compenseren door 28 miljard uit te geven met een bijna 0,00036 graden resultaat. De onmiskenbare vraag gaat toch gesteld worden of ook hij klaar is voor een premierschap. We weten het niet maar hou Jetten a.u.b. uit het torentje in het belang van toekomstige generaties.

***