Analyse van de “Wall Street Journal”: Europa op weg naar de vrije val

Datum:
 • zondag 30 juli 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Dat de Europese economieën hun beste dagen achter zich hebben, is geen geheim meer.

   
  Analyse van de “Wall Street Journal”: Europa op weg naar de vrije val


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Dat de Europese economieën hun beste dagen achter zich hebben, is geen geheim meer. De ontwikkeling is in principe een gevolg van de Amerikaanse politiek, in het kielzog waarvan de Europeanen hun voordelige energie-importen uit Rusland opgegeven en tegelijkertijd hun handelsbetrekkingen met Rusland vernietigd hebben. Nu heersen in Europa inflatie en welvaartsvernietiging – en in de toekomst wordt alles eerder nog erger dan beter. Tot deze bevinding komt nu een actuele analyse van de “Wall Street Journal”.

  Terwijl de Amerikaanse economie – niet in de laatste plaats dankzij de oorlog in de Oekraïne – zich kan verheugen in rooskleurige toekomstperspectieven, “worden de Europeanen armer”, schrijft de krant: “De consumptie-uitgaven in Europa bevinden zich in de vrije val. De Fransen drinken minder wijn. De Spanjaarden zijn zuinig met olijfolie. De Finnen gaan minder vaak de sauna in. In Italië vinden crisiszittingen plaats wegens de pastaprijzen, en in Duitsland is de afzet van biologische producten ingestort.”

  De crisis heeft ook demografische redenen, analyseert de “Wall Street Journal”. Want in het kader van een algemene vergrijzing van de maatschappij stoppen nu steeds meer de jaargangen van de “babyboomers” met werken, terwijl er duidelijk minder jongere mensen voor in de plaats komen. Alleen al in Oostenrijk zullen dientengevolge binnen de komende tien jaar ongeveer 540.000 arbeidskrachten ontbreken – en Oostenrijk is een klein land. Maar de regeringen creëren nauwelijks prikkels om te werken: belastingen en heffingen worden steeds hoger, de sociale uitkeringen trendmatig onbetaalbaar, de bureaucratie onverdraaglijk.

  Voorbij zijn ook de tijden, waarin de Europese economieën zich hoofdzakelijk via hun export konden financieren. Want als gevolg van de gestegen energieprijzen boeten Europese – en in het bijzonder Duitse – ondernemingen internationaal aan concurrentievermogen in, terwijl tegelijkertijd de burgers onder stijgende prijzen voor levensmiddelen hebben te lijden.

  De “Wall Street Journal” presenteert cijfers, waaraan de tegenovergestelde ontwikkeling aan deze en de andere kant van de Atlantische Oceaan vastgemaakt kunnen worden. Nog in 2008 was het bruto binnenlands product (bbp) in Europa en de Verenigde Staten bijna gelijk: in Europa bedroeg het € 12,6 miljoen, in de VS € 13,1 biljoen. Maar toen stagneerde de ontwikkeling in Europa en het bbp steeg met een karige 6% naar € 13,3 biljoen. In de VS nam het in dezelfde periode toe naar € 23,1 biljoen – een plus van 82%.

  Nieuw zijn de inzichten van de “Wall Street Journal” intussen niet meer. Terwijl de VS de Europese concurrentie met succes uitgeschakeld hebben, wordt de val voor de Europeanen nu steeds ongezelliger.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten