Oud-ingenieur rekent af met warmtepomp: 'Duur, schadelijk en minimale broeikasbesparing'

Datum:
  • donderdag 8 juni 2023
  • in
  • Categorie: ,
  • De warmtepomp wordt steeds meer aangeprezen als een duurzaam alternatief.


    MARIT NUBÉ 8-6-203


    Maar oud-ingenieur Maarten van Andel zet hier grote vraagtekens bij. Volgens hem is de warmtepomp allerminst efficiënt of duurzaam.

    De kogel is door de kerk. Vorige maand heeft Woonminister Hugo de Jonge (CDA) vol trots zijn nieuwe maatregelen uit het klimaatpakket gepresenteerd. Vanaf 2026 wordt een warmtepomp de norm. Dit betekent dat mensen, die vanaf dat jaar hun CV-ketel vervangen, verplicht moeten overstappen op een (hybride) warmtepomp. Volgens minister De Jonge zal dit 'goed' zijn voor de energierekening.

    Maar hierop komt nu kritiek. Oud-ingenieur Maarten van Andel vindt de overstap van De Jonge een 'schadelijke verplichting', schrijft hij bij Wynia's Week. Volgens hem zal de overstap voor grote problemen zorgen, zoals een verergering van de netcongestie en de stroomtekorten.

    Warmtepompen slurpen energie, stelt Van Andel. Volgens hem verdubbelt het stroomverbruik in een gemiddeld huishouden al gauw met de installatie van een warmtepomp. Deze extra stroom wordt gewonnen uit aardgas of bruinkool. Daarom noemt hij de warmtepomp 'niet wezenlijk duurzamer dan cv-ketels'. Ook veroorzaken volledig elektrische warmtepompen 'indirect wel degelijk CO2-uitstoot', aldus Van Andel.

    Eerdere kritiek
    Van Andel is niet de eerste die vraagtekens zet bij de effectiviteit van de warmtepomp. Eerder toonde energie-expert Willy Lievens zich bij De Morgen heel kritisch. Een warmtepomp is namelijk alleen effectief als een huis goed is geïsoleerd: anders blijven de energiekosten torenhoog terwijl het huis niet goed verwarmd wordt. Dit is al meermaals fout gegaan, vertelde Lievens: "Ik krijg soms huilende mensen aan de telefoon die 10.000 euro hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en niet begrijpen waarom hun energierekening zo hoog blijft."

    Daarnaast blijkt uit onderzoek van Nationale Milieudatabase (NMD) dat de warmtepomp in feite een enorme vervuiler is. De milieubelasting is zelfs zo zwaar dat een huis met warmtepomp niet of nauwelijks binnen de regels van het Bouwbesluit gebouwd mag worden. Maar dankzij een tijdelijke noodmaatregel zal de warmtepomp toch nog geïnstalleerd kunnen worden.

    NieuwRechts



     

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Alle wetten en maatregelen die de rutte kabinetten nemen zijn schadelijk ,inefficiënt, niet doordacht en niet goed onderzocht. Daarom is het in Nederland een puinhoop van 1001 mallefide tegenstrijdigheden die de burger linksom of rechtsom financieel raken.
    Dit waardeloze nazi regime had gisteren uiteen moeten vallen. Uiteraard is het voorspelbaar dat ze dit niet doen ,niets krijgt hun uit den haag weg tenzij het volk hen er letterlijk wegtransport.

    Een reactie posten