Sancties uitermate effectief – Rusland behoort weer tot de 10 grootste economieën

Datum:
  • vrijdag 12 mei 2023
  • in
  • Categorie:
  • Rusland is voor het eerst sinds 2014 weer opgeklommen naar de tien grootste economieën van de wereld. 

     





    Sancties uitermate effectief – Rusland behoort weer tot de 10 grootste economieën


    (Vertaling: E.J. Bron)

    Het is blijkbaar het resultaat van de “effectieve” sancties tegen Rusland. De Russische economie behoort nu weer tot de tien grootste ter wereld. Zo hebben de sancties, die vooral “hysterisch” bespoedigd werden van de kant van de EU, hun doel duidelijk bereikt, alleen niet in de zin van het “moreel superieure” waardenwesten.

    Na 2014 Rusland weer in de “top-10” van de wereldeconomie

    Sinds 2014 bevindt Rusland zich nu weer in de top-10 van de wereldeconomie, vooral dankzij West-Europa. Bovendien bezit het land daar bovenop een van de laagste inflatiecijfers in Europa.

    Rusland is voor het eerst sinds 2014 weer opgeklommen naar de tien grootste economieën van de wereld. Dit blijkt uit berekeningen van het persbureau RIA Novosti, die gebaseerd zijn op data van de Wereldbank en nationale statistiekbureaus.

    Daarover meldt het persbureau:

    “Rusland produceerde in het jaar 2022 waren en diensten ter waarde van $ 2,3 biljoen en is daarmee de op zeven na grootste economie wereldwijd. De laatste keer stond het land in 2014 in de top-10 met een bruto binnenlands product van $ 2,05 biljoen en stond toen op de 9e plaats. In het jaar 2021 stond het land op de 11e plaats.

    De VS bleven vorig jaar met een nominaal bbp van $ 25,46 biljoen de grootste economie van de wereld. China ($ 17,94 biljoen) stond op de 2e plaats, terwijl Japan ($ 4,7 biljoen) traditiegetrouw de top-3 afsloot. Duitsland bleef op de 4e plaats ($ 4,07 biljoen), terwijl India ($ 3,4 biljoen) op de 5e plaats stond. Groot-Brittannië bleef op de 6e plaats staan ($ 3,07 biljoen), Frankrijk op de 7e plaats ($ 2,78 biljoen). Canada stond op de 9e plaats ($ 2,14 biljoen) en Italië zakte van de 8e naar de 10e plaats. Tegelijkertijd viel Zuid-Korea uit de top-10 en kwam op de 13e plaats terecht.”

    De ranglijst van de landen volgens het bbp werd op basis van de laatste jaarlijkse cijfers of kwartaalcijfers van de nationale statistiekbureaus berekend, aldus het persbureau. Voor het jaar 2021 werden data van de Wereldbank gebruikt.

    Laag inflatiecijfer van 3,5%

    Volgens berekeningen van RIA Novosti stond Rusland bovendien met een jaarlijkse prijsstijging van 3,5% in maart op de 102e plaats. Slechts drie ander elanden in Europa – Spanje, Liechtenstein en Zwitserland, hadden een nog lager inflatiecijfer, bericht het persbureau. Daarvan kunnen Duitsland en vooral Oostenrijk, met een nog hoger inflatiecijfer dan het buurland, alleen maar dromen.

    De berekeningen van RIA Novosti werden op basis van data van de nationale statistiekbureaus van 193 VN-lidstaten uitgevoerd. De definitieve keuze omvatte 142 landen, die tot begin mei hun data voor maart gepubliceerd hadden. Volgens het onderzoek van het persbureau is de inflatie in de eurozone als volgt:

    “De hoogste inflatiepercentages in Europa registreerden in maart Hongarije (25,2%), Moldavië (22,0%) en de Oekraïne (21,3%). In 14 andere landen bedroeg het percentage meer dan 10%, waaronder de Baltische landen, Servië, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Prijsstijgingen tussen 3,5% en 10% werden in 18 Europese landen geobserveerd, waaronder Oostenrijk, Finland, Italië, Duitsland, Denemarken, België, Noorwegen en Frankrijk.

    De laagste inflatie in de regio registreerden Zwitserland en Liechtenstein (2,9%) evenals Spanje (3,3%).”

    De Russische minister van Financiën, Anton Germanovitsj Siloeanov, had immers al geruime tijd geleden aangekondigd dat “we eind 2023 tot de vooraanstaande economische naties zullen behoren”.

    Daarin zou de econoom met de “nogal Duits klinkende naam” wel eens gelijk kunnen krijgen.

    Bron:
    unser-mitteleuropa.com

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Het is zaak voor een echte democratie om de VN de rug toe te keren als je leest dart VN troepen verantwoordelijk zijn voor de dood van 500 burgers in Mali. We hebben het drama gezien in voormalig Joegoslavië waar de VN de bevolking beschoot met radioactief materiaal met als gevolg vele doden. De tijd dat wij, naïevelingen, dachten dat de VN er was om onze vrijheid te verdedigen ligt al lang achter ons. De VN is nu het verlengstuk van de VS, geholpen door de westerse wereld. Het zijn moordenaars, we hebben niets te zoeken in Mali, Joegoslavië, Irak, Afghanistan en ga zo nog maart een half uurtje door. Alleen de schatrijke producenten van wapens hebben er belang bij.

    Een reactie posten