Waarom is ‘Net Zero’ niet mogelijk? Het antwoord is simpel

Datum:
  • maandag 20 maart 2023
  • in
  • Categorie:
  •  Gezien de fundamentele economische rol van energie is een diepe depressie zelfs mogelijk.


    20-3-2023


    Waarom is ‘Net Zero’ niet mogelijk? Het antwoord is simpel



    Door 

    Ik heb een nieuwe studie gepubliceerd, getiteld “Constraining Renewables is a National Need“, die een eenvoudige reden geeft waarom netto nul onmogelijk is. Het is simpelweg onmogelijk om voldoende energieopslag te bieden om duurzame energie betrouwbaar te maken.

    De halsstarrige haast om thermische energieopwekking te vervangen door hernieuwbare energiebronnen moet daarom worden beperkt. Het congres, FERC en NERC moeten optreden om rampen te voorkomen

    De volledige studie is hier te vinden.

    Hier is de samenvatting:

    Hernieuwbare energiebronnen kunnen niet betrouwbaar worden gemaakt met opslag, dus hun toepassing moet worden beperkt en beheerst. De North American Reliability Corporation (NERC) moet betrouwbaarheidsnormen ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de roekeloze groei van hernieuwbare energiebronnen het net niet destabiliseert.

    Opslag op netschaal, op de schaal die nodig is om fossiele brandstoffen te vervangen door wind en zon, is onmogelijk duur. Zelfs uitgaande van fantastische prijsverlagingen, toont analyse aan dat de kosten van de vereiste accu-opslag nog steeds bijna gelijk zijn aan het jaarlijkse Amerikaanse BBP van $ 23 biljoen. De waarschijnlijke kosten zouden vele malen het BBP bedragen.

    Het is duidelijk dat dit economisch onmogelijk is. Ondanks deze onmogelijkheid leiden het huidige overheidsbeleid en de praktijk van nutsvoorzieningen tot een massale netwerkpenetratie door hernieuwbare energiebronnen. Deze roekeloze drive moet worden beperkt en beheerst om de betrouwbaarheid te beschermen. De betrouwbaarheid van het Amerikaanse net moet behouden blijven.

    De betrouwbaarheid van het nationale net is de verantwoordelijkheid van NERC, onder leiding van de Federal Energy Regulatory Commission (FERC). NERC ontwikkelt en onderhoudt betrouwbaarheidsnormen, die zijn goedgekeurd door FERC. Om de roekeloze groei van hernieuwbare energiebronnen aan banden te leggen, moet NERC nu normen ontwikkelen die hun penetratie van het elektriciteitsnet regelen.

    Dat de accu-opslag voor het hele Amerikaanse net onmogelijk duur is, weten we nu dankzij een doorbraakstudie van ingenieur Ken Gregory. Kijkend naar een aantal recente jaren analyseerde hij van uur tot uur de elektriciteit die met fossiele brandstoffen werd geproduceerd. Vervolgens berekende hij wat er aan opslag nodig zou zijn geweest om dezelfde energie op te wekken met wind- en zonne-energie. Dit deed hij door de feitelijke wind- en zonneproductie van die jaren op te schalen.

    Op basis van zijn werk, dat slechts 48 staten omvatte, is onze schatting van de vereiste opslag een verbazingwekkende 250 miljoen MWh. Amerika heeft tegenwoordig minder dan 20.000 MWh accu-opslag op netschaal, wat bijna niets is. Accu’s op netschaal kosten tegenwoordig ongeveer $ 700.000 per MWh. Voor 250 miljoen MWh krijgen we een astronomische totale kostprijs van 175 biljoen dollar, alleen al om de huidige elektriciteitsbehoefte op basis van fossiele brandstoffen te vervangen door wind en zon. Zelfs de fantastisch lage kostenramingen die sommige mensen voorstellen, brengen de kosten rond het totale BBP van Amerika. Erger nog, als we de elektrische auto’s krijgen waar de Biden-regering om vraagt, kunnen deze astronomische aantallen gemakkelijk verdubbelen.

    Met deze onmogelijkheid wordt geen rekening gehouden in de huidige betrouwbaarheidsbeoordelingen. Niet door de staten, de nutsbedrijven, NERC of FERC. In plaats daarvan worden in het hele land energiecentrales op fossiele brandstoffen vervangen door wind en zon, zonder de vereiste opslag. De reden ligt voor de hand, namelijk de noodzakelijke opslag is onmogelijk duur.

    Als gevolg hiervan wordt het Amerikaanse net steeds onbetrouwbaarder. Het net is ziek en wordt zieker. De voor de hand liggende oplossing is dat NERC betrouwbaarheidsnormen uitvaardigt om de groei van hernieuwbare energiebronnen te beperken. Tot nu toe heeft NERC dit toenemende verlies aan betrouwbaarheid gewoon genegeerd. NERC moet zich heroriënteren, ofwel door FERC ofwel door het Congres. In feite ontwikkelt FERC een opdracht aan NERC op het gebied van hernieuwbare energiebronnen en betrouwbaarheid. Maar die bestelling lost het opslagprobleem helemaal niet op. Er wordt alleen gekeken naar zaken als kortstondig vermogensverlies.

    Het congres en FERC moeten optreden om de betrouwbaarheid van het Amerikaanse net te herstellen.

    Einde van samenvatting.

    ***

    Gezien deze onmogelijkheid is de interessante vraag hoe en wanneer het zich zal manifesteren als er niets wordt gedaan om hernieuwbare energiebronnen aan banden te leggen? Er zijn een aantal ongelukkige mogelijkheden. Grote black-outs zijn er één, maar verschrikkelijke prijspieken zijn een andere, getuige de situatie in Europa. Gezien de fundamentele economische rol van energie is een diepe depressie zelfs mogelijk.

    Het is waarschijnlijk dat de elektriciteitsbedrijven dit overgangsscenario al modelleren, maar ze verdienen te veel geld om het toe te geven. Het congres zou hen daarnaar moeten vragen. Zie mijn eerdere studie: “Dominion’s VCEA Compliance Plan is rampzalig onbetrouwbaar”, hier.

    De elektriciteits-ingenieurs moeten weten dat netto nul simpelweg onmogelijk is.

    ***


    Over de auteur

    David Wojick, Ph.D. is een onafhankelijk analist die werkt op het snijvlak van wetenschap, technologie en beleid. Voor de bron zie hier. Voor meer dan 100 eerdere artikelen voor CFACT zie hier.

    Beschikbaar voor vertrouwelijk onderzoek en advies .

    ***

    0 reacties :

    Een reactie posten