Knuffelen, die twintig bomen per Nederlander

Datum:
  • woensdag 4 januari 2023
  • in
  • Categorie: ,
  • Je zou zeggen dat het milieu- en klimaatbewuste Nederland zorgvuldig met zijn bomen omgaat.



    Temeer omdat we er maar twintig per inwoner hebben, minder dan andere landen. Maar nee hoor, we kappen ze ongegeneerd voor zogenaamd ‘groene’ doelen: windmolens en meer natuur. Simon Rozendaal roept op om 2023 met meer bomen af te sluiten dan we eraan beginnen.

    Een land dat de mond vol heeft van duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit, zou voorop moeten lopen in het planten en behouden van bomen. Maar sinds 2013 daalde ons bos-oppervlak van 376.000 tot 364.000 hectare, zo waarschuwt de Algemene Rekenkamer.

    En we hebben al zo weinig bomen. Nederland telt er 344 miljoen, zo’n twintig per persoon. Amsterdam staat met 0,3 boom per inwoner bijna op de laatste plaats van alle gemeenten en de trotse koploper is Rozendaal met 128 bomen per persoon.

    Mondiale gemiddelde ligt veel hoger

    Maar ook de score van de Gelderse gemeente is ruim onder het mondiale gemiddelde (422 per persoon). En dan te bedenken dat het hier ooit een en al woud was en dat Holland van Houtland is afgeleid. Laten we onze grote natuurbeschermer Jac. P. Thijsse (1865-1945) aan het woord laten. In Eik en Beuk (1935) schreef hij een beknopte geschiedenis. ‘Toen de mensen in Nederland kwamen wonen, vonden ze op menige plaats prachtige bossen van eiken en beuken.’

    Iets verder in het voor de firma Verkade (van de koekjes) gemaakte boek: ‘Maar toen kwam er verandering en later, na de volksverhuizing, werd het nog erger, vooral toen Karel de Grote – zoals dat in de geschiedenisboekjes staat – de landbouw ging bevorderen. Toen werd de “ontbossing” van ons land al spoedig duidelijk merkbaar. De gaaien, de eekhoorns en hun helpers konden het onmogelijk bijbenen en het duurde niet lang of we moesten ons eikenhout voor huizenbouw en scheepsbouw van buiten betrekken.’

    Het dieptepunt was 1750. Toen was er in Nederland nog maar 50.000 hectare bos over. Nu gelukkig meer dan zevenmaal zoveel, maar het neemt dus niet verder toe.

    Bomen halen CO2 uit de atmosfeer en leggen dat vast

    Waarom een column over bomen? Welnu, zij presteren iets wat geen enkel ander schepsel vermag: ze halen CO2 uit de atmosfeer en leggen dat vast. Het zijn koolstoftovenaars en ze zouden vooral vandaag de dag dus met respect moeten worden behandeld. Tot nu toe valt het klimaatprobleem wel mee, maar in de toekomst (zeespiegelstijging) kan het dramatisch worden. En de opwarming komt, althans sinds 1900, grotendeels door het broeikasgas CO2. We proberen de uitstoot daarvan wereldwijd te beheersen maar dat lukt slecht, wat te zien is aan de concentratie van CO2 in de atmosfeer: die stijgt ongehinderd door.

    En dus zouden we de CO2-verlagende bomen in navolging van prinses Irene der Nederlanden moeten knuffelen. Maar dat doen we niet, we hakken ze om!

    Lees ook deze column van Simon Rozendaal: Groene gekte: bomen kappen voor de natuur

    En niet zelden voor een zogenaamd ‘groen’ doel. Bijvoorbeeld om er door de kenners als ‘beter’ gekwalificeerde natuur van te maken, zoals heide en zandverstuivingen. Of – extra navrant – in de strijd tegen klimaatverandering. Zo worden in de Hoeksche Waard duizend bomen gekapt voor vijf ‘duurzame’ windturbines van 187 meter hoog (net een ietsiepietsie hoger dan de Euromast), vlak bij de Heinenoordtunnel.

    Bomen omhakken voor de verkeersveiligheid

    We hakken ze ook om voor andere, al even nobele doeleinden. Zo zaagt de provincie Gelderland driehonderd bomen langs de N319 om. Dat is deels vanwege de verkeersveiligheid op de provinciale weg tussen Ruurlo en Groenlo en deels om het landschap mooier te maken, ‘herstel van de cultuurhistorische laanstructuur’. Heel fijn, maar gekapt wordt er.

    Amsterdam heeft zoals gezegd al zo’n beetje de minste bomen per Nederlander, maar dat betekent niet dat de kettingzaag door de GroenLinkse gemeente wordt gemeden. De bomen op de Eerste Van Swindenstraat, de Frederik Hendrikstraat, de Rozengracht – ze zijn gekapt of worden gekapt. Het is allemaal goed groen en links bedoeld, ‘meer ruimte voor voetgangers, fietsen en de tram’ en zo, heel fijn weer, maar gekapt wordt er.

    Er worden wereldwijd veel te veel bomen omgehakt, stelt de Wageningse hoogleraar bosbouw Gert-Jan Nabuurs. Per minuut maar liefst 420. En natuurlijk is het ernstiger wanneer het een woudreus in de Amazone of Nieuw-Guinea betreft dan wanneer het om een populier in de Hoeksche Waard gaat. Toch is het bizar dat een land met veel groene ambities en weinig bomen niet in staat is om het bosareaal laten we zeggen te verdubbelen. Zullen we proberen het komend jaar met meer bomen af te sluiten dan we ermee beginnen?

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Nou heb ik eerlijk gezegd ook 4 bomen uit m'n tuin gehaald omdat ze de zon voor m'n nieuwe zonnepanelen weghielden.** De panelen-app zegt dat ik nu na een half jaar al voor 62 Bomen CO2 heb 'opgeslagen'. Dus het lijkt als of ik goed bezig ben toch? Zo zie je maar hoe je wordt besodemieterd met feel good propaganda. Natuurlijk zet een paneel geen CO2 om in zuurstof. Wellicht gaan ze uit van de uitstoot die vrijkomt bij de berg bruinkool die nodig is om dezelfde hoeveelheid elektridsche energie op te wekken.

    **Er komen weer nieuwe jonge boompljes voor terug hoor. Ze waren sowieso te groot geworden.

    Een reactie posten