Opmerkelijk: Windparken beïnvloeden het weer

Datum:
  • zaterdag 3 december 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  Zo neemt de gemiddelde windsnelheid in de buurt van windparken af en kunnen de temperatuur en luchtvochtigheid ook veranderen. 



    HIDDE MIDDELWEERD 3-12-2022



    Opmerkelijk: Windparken beïnvloeden het weer

    Soms stuit je als redactie op nieuws waarbij een wenkbrauw omhoog schiet. Die ene vreemde innovatie, een onverwacht effect van klimaatverandering of een staaltje menselijke onhandigheid. Met dit soort berichten gaan we de wereld natuurlijk niet veranderen, maar opmerkelijk zijn ze wel. Deze week: windparken hebben invloed op het weer.


    Een recente studie met het weermodel van het KNMI toonde aan dat windparken het weer beïnvloeden. Zo neemt de gemiddelde windsnelheid in de buurt van windparken af en kunnen de temperatuur en luchtvochtigheid ook veranderen. Hoe zit dat?

    Windmolens en het weer

    Het effect dat windparken hebben op het weer heeft een naam: het zogeffect. De draaiende turbinebladen zorgen ervoor dat de wind áchter (of ‘in de schaduw van’) de windturbines afneemt. Ze vormen immers een obstakel waar de wind overheen en omheen wil. Daarnaast mixen de turbinebladen de luchtlagen en maken ze zogeheten ‘wervels’. Die zorgen er weer voor dat vocht en warmte in de lucht beter doormengen en dát kan er weer voor zorgen dat zich wolken vormen of juist oplossen.

    Het effect van de windparken op de weersomstandigheden is in principe zeer plaatselijk. Maar in sommige gevallen - als de atmosfeer stabiel is - kunnen de effecten 150 kilometer verderop nog merkbaar zijn.

    Meer windparken, meer effect op het weer?

    De plannen voor windenergie op de Noordzee zijn groot en er komen in de komende jaren flink meer windturbines bij. De kans is groot dat de totale opbrengst van al die offshore windparken kleiner zal zijn dan beraamd, door het eerdergenoemde zogeffect. Zo kan het ene windpark ervoor zorgen dat de windsnelheden lager zijn bij een ander windpark.

    Hoe groot dat effect precies kan zijn, is vooralsnog niet bekend. Het KNMI verwacht daarom dat het steeds belangrijker wordt om het zogeffect en de impact ervan op windenergieopbrengsten te onderzoeken.

    CHANGE INC.



    1 reacties :

    Anoniem zei

    Logisch natuurlijk, maar niet voor 'onze' alphageschoolde politici. E = ½·m·v². Als windmolens E moeten leveren uit wind en de massa van de lucht verandert niet, dan heeft dat een verlaging van v tot gevolg.

    Een reactie posten