Zo inefficiënt is Duitslands windkracht

Datum:
  • zaterdag 12 november 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Alle installaties alleen maar door subsidies in staat om te overleven




    Zo inefficiënt is Duitslands windkracht


    (Vertaling: E.J. Bron)

    Sinds de energietransitie zet Duitsland volledig in op hernieuwbare energieën en bevordert windparken in het hele land. De exploitanten verraden echter niet hoe hoog de volledige belasting van hun installaties in werkelijkheid is. Een Zwitserse krant heeft dat berekend en komt tot een deprimerend resultaat.

    In Duitsland zijn 28.000 grotere windkrachtinstallaties in bedrijf. Niemand weet hoeveel daarvan rendabel zijn. Duitslands exploitanten van windparken beschermen hun volledige belasting “als een staatsgeheim”, schrijft de ”Neue Zürcher Zeitung”. Daarom heeft het Zwitserse dagblad de volledige belasting met hulp van een simulatie bij 18.000 van deze installaties onderzocht en berekend. Daarvoor heeft de krant “weerdata per uur over een periode van tien jaar beoordeeld”. Het resultaat is ontnuchterend, deels zelfs schokkend.

    Alle installaties alleen maar door subsidies in staat om te overleven

    Zonder een bepaalde belasting is een installatie niet rendabel. Volgens het hoofd van de leerstoel voor windenergie Stuttgart, Po Wen Cheng, is daarvoor een belasting van ongeveer 30% nodig. Volgens onderzoeken van de “Neue Zürcher Zeitung” heeft maar 15% van de installaties een belasting van meer dan 30%. Als men er bovendien nog rekening mee zou houden dat windmolens vanwege geluid- en milieubeschermingsvoorschriften vaak uitgeschakeld worden, dan is dit percentage waarschijnlijk nog lager.

    Bij bijna een vierde deel van de onderzochte windmolens bedraagt de capaciteit minder dan 20%. “Zulke installaties zijn alleen in staat om te overleven dankzij het Duitse subsidiesysteem, dat ook slechte standplaatsen beloont.” Het landelijk gemiddelde van de belasting van windmolens bedraagt 24%.

    Waar de industrie is, blaast de wind niet

    Nog bedenkelijker wordt de situatie wanneer je bedenkt hoe de windmolens geografisch verdeeld zijn. De meeste stroom is namelijk daar nodig waar de Duitse industrie zich bevindt. Het probleem: de windt oriënteert zich niet naar de standplaatsen van de industrie. Hij blaast vooral in het noorden, zodat zich daar ook het grootste deel – 83% – van de goed belaste windmolens bevindt.

    De industrie bevindt zich echter vooral in het Ruhrgebied en in de zuidelijkste deelstaten – Beieren en Baden-Württemberg. In deze regio´s is ook het stroomgat het grootst. Maar vooral in het zuiden is er een gebrek aan wind, zodat de slecht belaste windmolens zich ook primair daar bevinden. Terwijl in Schleswig-Holstein, Duitslands noordelijkste deelstaat, de belasting van de windmolens gemiddeld 31% bedraagt, is die in het windarme Baden-Württemberg slechts 17%.

    Daarom worden er nu enorme stroomtracés aangelegd, die de stroom daar naartoe transporteren waar hij daadwerkelijk nodig is, bericht de “Neue Zürcher Zeitung”.

    Er zijn nauwelijks investeerders te vinden

    Dat doet voor de toekomst niet veel goeds verwachten, daarom belooft Duitslands energiepolitiek ook weinig goeds. Tot eind 2023 moeten alle deelstaten 2% van hun grondoppervlakte voor windkracht reserveren – ondanks deze enorme verschillen. De “Neue Zürcher Zeitung” betwijfelt dat daarvoor investeerders te vinden zullen zijn. Juist in het zuiden, waar de meeste stroom nodig is, wil nauwelijks iemand investeren. Dat is niet verwonderlijk.

    Bron:
    exxpress.at

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten