Energieplafond op de helling

Datum:
  • donderdag 10 november 2022
  • in
  • Categorie:
  •  Belastinggeld ’eindigt als winst voor energiebedrijven’ 


     

    10-11-2022 Theo Besteman en Mike Muller Den Haag 


    De twijfels over het prijsplafond voor energie groeien. Het haastig in elkaar gezette plan moet burgers beschermen tegen een exploderende energienota, maar piept en kraakt nog op allerlei vlakken.

    Vertrouw die bedrijven niet op voorhand op hun blauwe ogen 


    Experts en Kamerleden in coalitie en oppositie wijzen op het flinke aantal tekortkomingen van het prijsplafond. Zo dreigen honderdduizenden huishoudens buiten de boot te vallen en heerst een breed gedeelde vrees dat het belastinggeld vooral uitmondt in forse winsten voor energiebedrijven.

    „De hele regeling wordt zo te complex. Het is voor de energiebedrijven bijna onuitvoerbaar”, aldus een bron bij de ’zeer verhitte’ recente gesprekken tussen het ministerie van Economische Zaken en bedrijven. In de coalitie wordt al voorzichtig nagedacht over alternatieven. In het parlement gaan er stemmen op om ook een goed alternatief achter de hand te houden voor het geval de invoering mislukt. 

    Het prijsplafond blijkt ’ongelooflijk ingewikkeld’ in de uitvoering. „Daarvoor is gewaarschuwd. De politiek had er in deze vorm nooit aan moeten beginnen”, zegt energie-consultant Marien Boonman. „Het is volslagen onduidelijk waar dit eindigt”, waarschuwt ook Joris Kerkhof van prijsvergelijker Independer. „In deze vorm is het bijna niet te doen”, vult directeur Hans de Kok van vergelijker Pricewise aan. 

    Binnen de coalitie gaan al stemmen op om in plaats van het prijsplafond te kijken naar generieke maatregelen, bijvoorbeeld via lagere energiebelastingen. „Met de huidige energieprijzen is dat wellicht voordeliger”, zegt een coalitiebron. Ook het doortrekken van de 190 euro compensatie per maand, die iedereen voor november en december krijgt, wordt genoemd. 

    Kamerlid Pieter Omtzigt wijst erop dat honderdduizenden Nederlanders die hun woningen middels blokverwarming (één aansluiting voor een heel pand met meerdere woningen) verwarmen niet geholpen zijn met het prijsplafond. En hij vreest de overwinsten: „De regering wil de eerste twee maanden de energiemaatschappijen voor de volledige prijs vergoeden. Er zijn leveranciers die voor 4 euro een kuub gas verkopen die ze voor 1,20 euro (exclusief belasting) of 2 euro (inclusief belasting) inkopen. Dan heeft die maatschappij 2 euro winst en is slechts 0,55 euro ten bate van de consument. Daarmee financiert de regering miljardenwinsten voor de energiebedrijven.”

    PvdA’er Joris Thijssen, die samen met GL het plan opperde, hoopt dat het plan doorgaat – al deelt hij de zorgen over de overwinsten. „Dan moeten we achteraf maar boekenonderzoek doen. Laat de bonnetjes en de rekeningen maar zien. We gaan twintig miljard belastinggeld besteden, dus regel het en vertrouw die bedrijven niet op voorhand op hun blauwe ogen.”

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten