Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt houdt de ontwikkelingen rondom de invoering van een energieprijsplafond nauwlettend in de gaten.
Bart Reijmerink 1-10-2022
De politicus wil niet dat het geld dat hiervoor is vrijgemaakt alleen maar in de zakken van de energiebedrijven belandt. Omtzigt wil daarom een maximum verkoopprijs invoeren om zo te voorkomen dat energiebedrijven megawinsten boeken.
Kamerlid Pieter Omtzigt blijft het kabinet bestoken met vragen omtrent de totstandkoming van het energieprijsplafond en de praktische realisatie van dit plan. De politicus is van mening dat de consumenten geholpen moeten worden bij een prijsplafond en niet de energiebedrijven.
Bij een slecht doordacht plan is de consument de dupe en zijn de energiebedrijven een stuk rijker dan voorheen, iets wat Omtzigt wil voorkomen. Hij stelt daarom voor om een maximum verkoopprijs in te voeren.
Volgens Omtzigt blijven het onzekere tijden voor mensen: dit omdat mensen met een nieuwe woning een nieuw contract moeten afsluiten. Een nieuw contract in deze tijd betekent vaak genoeg dat je zit opgescheept met dure contracten.
'Sommige mensen moeten wel: als ze voor het eerst een contract afsluiten (starter op de woningmarkt) of de energiemaatschappij gaat failliet, dan krijg je dus zo'n soort contract. Artikel 44 van de gaswet geeft dus de mogelijkheid van een maximumprijs en dat lijkt me in bovenstaand voorbeeld ook gepast', schrijft de politicus.
'De overheid kan zeggen: we inkoopprijs is nu 2 euro per kuub en 2,50 euro inclusief belastingen. Dus we stellen een maximumprijs is van zeg 2,80 euro per kuub gas. Dan moeten de modelcontracttarieven dalen. Dit is natuurlijk heel belangrijk bij het prijsplafond (waar de regering het verschil betaalt tussen het tarief en het prijsplafond), maar is dus ook nu al belangrijk voor sommige groepen.'
NieuwRechts
0 reacties :
Een reactie posten