VWS reserveert miljoenen voor nieuwe kernreactor in Petten, maar het definitieve besluit volgt volgend jaar

Datum:
  • woensdag 21 september 2022
  • in
  • Categorie: ,
  • DEN HAAG - Het kabinet gaat voorlopig toch door met de bouw van een nieuwe kernreactor in Petten voor medische isotopen en onderzoek naar kernenergie.


    Ivo Laan 20-9-2022

    Minister Kuipers heeft miljoenen gereserveerd voor de vervanging van de verouderde reactor maar de definitieve knoop hakt hij pas volgend voorjaar door.

    Het vorige kabinet trok nog aan de noodrem van het Pallasproject omdat de kosten maar bleven stijgen en private investeerders afhaakten. Minister Kuipers pakt de nieuwbouw weer op. De nieuwe reactor is volgens het kabinet nodig omdat de oude Hoge Fluxreactor uit 1961 al jaren toe is aan vervanging en steeds vaker hapert waardoor de productie van medische isotopen stokt. Een nieuwe reactor moet soelaas bieden. ’Nabijheid van productie is de beste garantie voor de continue beschikbaarheid van medische isotopen’, schrijft Kuipers aan de Tweede Kamer.

    Momenteel worden medische isotopen met name gebruikt bij het stellen van diagnoses. De komende jaren worden er ook patiënten met verschillende vormen van kanker mee behandeld, met aanzienlijk minder bijwerkingen dan de bestaande therapieën. Dat is een belangrijke doorbraak, meldt zorgminister Ernst Kuipers, zeker voor patiënten voor wie nu nog geen effectieve behandeling beschikbaar is.


    Lees ook: ’Lekkage reactor Petten toont noodzaak aan van nieuwe reactor’


    Het kabinet heeft nu in elk geval geld gereserveerd voor de nieuwbouw. Vooruitlopend op het definitieve besluit volgend jaar reserveert minister Kuipers van volksgezondheid dit jaar dertig miljoen euro. En vanaf volgend jaar 129 miljoen euro per jaar tot en met 2032 voor de nieuwe kernreactor in de Pettense duinen. In totaal is er minstens 1,84 miljard euro nodig. Het kabinet beslist in het voorjaar van 2023 over de definitieve investering en het resterende bedrag van 330 miljoen euro. Ook moet er voor een positief besluit nog toestemming komen van de Europese Commissie omdat er mogelijk sprake is van staatssteun. Daarnaast wil Kuipers meer informatie over de financiën van het project.

    Het Pallasproject verloopt al sinds de start meer dan tien jaar geleden moeizaam vanwege gesteggel over de kosten. De eerste plannen gingen uit van een bedrag van 700 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de raming tussen de 1,4 en twee miljard euro, die raming blijkt inmiddels opgelopen naar een bedrag van tussen de 1,6 miljard euro en 2,2 miljard euro, zo blijkt uit de brief van Kuipers. Aanvankelijk was het de bedoeling dat private investeerders zouden meebetalen maar die haakten vorig jaar af omdat ze te weinig garanties kregen van de overheid. Dat betekende dat het Rijk de bouw op zich moest nemen.

    Prachtig

    Bij exploitant NRG/Pallas en Pallas klinken enthousiaste reacties over het besluit van Kuipers over een nieuwe reactor. Die is belangrijk voor patiënten met vaak levensbedreigende ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten kunnen worden onderzocht en behandeld. CEO Bertolt Leeftink van NRG/Pallas noemt het besluit van het kabinet ’een prachtige stap’. Behalve voor de patiënten is een nieuwe reactor ook van belang voor de Nederlandse nucleaire kennisinfrastructuur, zegt hij. „Nederland heeft een uitermate sterke positie op de wereldmarkt voor medische isotopen en nucleair technologisch onderzoek. Met de komst van Pallas zijn we in staat deze positie uit te bouwen en garanderen we het behoud van hoogwaardige kennis- en werkgelegenheid.” Programmadirecteur Peter Dijk van Pallas: „Met dit besluit kunnen we verder met de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw.”

    Overbodig

    Laka, het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie is minder enthousiast over de doorgang van het Pallasproject. Volgens het kennisinstituut is een nieuwe reactor niet meer nodig omdat er inmiddels alternatieven zijn. Zoals in Veendam waar het Amerikaanse Shine met een deeltjesversneller isotopen wil gaan maken. Daarvoor is geen reactor nodig en de methode levert minder kernafval op.

    Directeur Johan van de Gronden van het KWF is juist opgetogen. „Hiermee worden de productie, betaalbaarheid, en levering van medische isotopen in Nederland veiliggesteld voor de toekomst. Dat is wereldwijd van levensbelang: per dag worden er zo’n 30.000 mensen met medische isotopen uit Nederland behandeld.”

    Noordhollands Dagblad 

    0 reacties :

    Een reactie posten