Waarom Pieter Omtzigt sceptisch is over toelating Oekraïne tot EU

Datum:
  • donderdag 23 juni 2022
  • in
  • Categorie: , , ,
  • "Zelden is er een Europese top geweest waarbij er zo veel zulke grote uitdagingen op het bord lagen."


    23-6-2022


    Dat zei Kamerlid Pieter Omtzigt woensdag tijdens een debat over de aankomende EU-top, waar het conflict tussen Oekraïne en Rusland een belangrijk onderwerp zal zijn. Omtzigt is sceptisch over het laten toetreden van Oekraïne tot de Europese Unie. "Ik heb er moeite mee."

    "Zelden is er een Europese top geweest waarbij er zo veel zulke grote uitdagingen op het bord lagen. De ECB zit opnieuw in een zeer zwaar parket. Hij moet weer nog meer schulden opkopen, terwijl hij al voor 6.000 miljard opgekocht heeft. We hebben te maken met een groot voedselprobleem, omdat graan vanuit Oekraïne geëxporteerd wordt naar Rusland en er moeilijkheden zijn om dat Oekraïense graan te exporteren. Wel is er veel waardering voor de inspanningen van de Europese Unie om fast lanes op te zetten. We hebben ook te maken met een energiecrisis, die rechtstreeks met de oorlog te maken heeft."

    Omtzigt stelt dat er een gezamenlijke strategie zou moeten zijn om uit de problemen te komen. "Hoe zorgt de Unie ervoor dat er in de komende jaren goede energie- en voldoende voedselzekerheid is?"

    "We geven veel geld uit aan Oekraïne. In Nederland spenderen we volgend jaar meer dan 1 miljard aan de opvang van Oekraïners hier en relatief weinig aan het ondersteunen van het land. Het lijkt er nu op dat het wel of niet aanbieden van een lidmaatschap een soort bijonderhandeling wordt over de vraag of we Oekraïne voldoende helpen. Oekraïne is niet geholpen met een perspectief over vijftien jaar. Oekraïne is geholpen als het reële steun krijgt om stand te houden tegen de Russische agressie." 

    Omtzigt is verder sceptisch over het laten toetreden van Oekraïne bij de Europese Unie. "We hebben slechte ervaringen. We wisten dat we Griekenland en Italië niet moesten toelaten tot de euro en we hebben dat wel gedaan. Het gevolg is dat alle euroafspraken boterzacht zijn en dat we een opkoopbeleid hebben dat we nooit hebben gewild."

    "We wisten ook dat de rechtstaten van bijvoorbeeld Polen en Bulgarije niet oké waren. Het lukt ons niet om rechtsstaatafspraken met die landen te maken. Sterker nog, Polen wordt veroordeeld, betaalt de dwangsommen niet, maar krijgt meer dan 35 miljard uit het Europese fonds. Dat is waarom ik moeite heb met de afspraken over toetreding van Oekraïne, Moldavië en Georgië."

    "We houden ons niet aan de vooraf vastgestelde criteria. Daarmee komen we van een koude kermis thuis."


    NieuwRechts 


    0 reacties :

    Een reactie posten