Vandaag D-Day voor de boeren: gaan de plannen van tafel of wordt de boerenstand vernietigd?

Datum:
  • donderdag 23 juni 2022
  • in
  • Categorie: ,
  • Vandaag vindt het stikstofdebat plaats in de Tweede Kamer. De stikstofplannen splijten Nederland. Het belooft dus een emotioneel debat te worden.


    Mark Jongeneel 23-6-2022 DDS


    Binnen de coalitiepartijen VVD, CDA en CU gaan er stemmen op om de pijn voor de boeren te verzachten. De vraag is gaan de Kamerfracties luisteren naar hun achterban? Als de Kamerfracties gaan luisteren naar hun achterban dan worden de stikstofplannen aangepast. Alleen D66 blijft koppig vasthouden aan de huidige plannen. De Kaagadepten geloven heilig in de papieren maakbaarheid van Nederland waarin de boeren ruimte moeten maken voor de natuur en woningbouw. Gaat D66 zijn poot stijf houden en hiermee een kabinetscrisis riskeren? Dat is een vraag die vandaag wordt beantwoordt. En als de VVD en het CDA uiteindelijk toch zwichten voor D66 dan krijgen deze twee partijen daar de rekening voor bij de Provinciale Statenverkiezingen begin volgend jaar.

    Vandaag gaan we zien hoe minister Christianne van der Wal de stikstofplannen gaat verdedigen. De commissievergaderingen geven weinig hoop dat zij de juiste kennis beschikt om deze plannen kundig te verdedigen. Van der Wal gaf daar blijk weinig van de materie te begrijpen. De minister van Natuur en Stikstof moet een verlaging van de stikstofuitstoot: van 12 procent tot maar liefst 95 procent gaan verdedigen. Dit zal vooral de boerenstand gaan raken. De boeren zien dan een derde van hun veestapel verdwijnen. Hiermee komt natuurlijk onze voedselvoorziening in het geding.

    De oppositie is verdeeld over dit onderwerp. BBB en JA21 willen van de rampzalige plannen af. En hebben gisteren daarom een alternatief stikstofplan gepresenteerd. Terwijl de PVV, FVD en BVNL het stikstofprobleem ontkennen. Zij vinden het stikstofprobleem een papieren bureaucratisch probleem. Je raadt het al de linkse oppositie willen de boeren de nek omdraaien omdat zij denken dat de wereld maakbaar is. Deze partijen geloven er heilig in dat mensen het klimaat kunnen laten afkoelen.

    Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!


    Uitzending Tweede Kamer HIER











    1 reacties :

    Anoniem zei

    Toen ik nog een jong ventje was hadden we gemengde bedrijven wat veel beter in evenwicht was met de natuur.

    Sinds dat de overheid met de ruilverkaveling is begonnen en met schaalvergroting is de natuur teruggelopen.
    De taluds en houtwallen zijn verdwenen, daarmee veel broedplaatsen voor vogels en beschutting voor hazen en konijnen.

    Met de schaalvergroting is het gemengde boeren bedrijf zo goed als verdwenen. Graslanden zijn verarmde eentonige velden zonder klaver en weidebloemen

    Het bespuiten met gevaarlijk Glyfocaat had allang verboden moeten zijn.
    Ook GMO moet verboden worden. Want zij hebben een enorme impact op biodiversiteit.

    De verdroging is ook een probleem wat de overheid zelf heeft gecreëerd. In mijn jeugd stonden wij vaak in de winter of het voorjaar op de dijken te kijken naar de kritieke hoge waterstanden van de rivieren ( heeft dus niets met klimaat te maken en is van alle tijden ).
    Om dat tegen te gaan hebben waterschappen de opdracht gekregen om al het water zo snel als mogelijk af te voeren naar zee. Door dat ondoordachte plan zitten we nu overal met droogte te kijken.

    Dus beide oorzaken, teveel koeien en de droogte, heeft de overheid zelf gecreëerd.
    Het is dan ook totaal niet gerechtvaardigd om het probleem nu in de schoenen te schuiven van de boeren.

    Oplossing : Boeren die geen opvolger hebben of vrijwillig willen stoppen om die op te kopen.
    Daarnaast de minimum prijs marge tussen de boer en de winkeliers vast te leggen. De boer moet veel meer voor eerlijke producten krijgen en de marge voor de tussenhandel en winkeliers moet veel lager zijn. Het kan niet zo zijn dat de boer maar 20% krijgt en de overige 80% voor tussenhandel en winkeliers. Ook moet voedsel, water, stroom, gas BTW vrij zijn. Het zijn eerste levensbehoeften.
    Ook moet het boerenbedrijf terug naar gemengde bedrijven en terug naar kringloop. Houtwallen en taluds moeten terugkomen, ook zou het gras voor het vee klaver en bloemen moeten bevatten. Een verbod op glyfosaat en gmo .

    Ik woon dicht bij de Brunssumerheide waar als ik ga wandelen in het najaar veel paddenstoelen zie.
    Maar wat ik er niet hoor zijn vogels ! Maar als ik dan naar andere bosgebieden ga op z'n 15 minuten rijden bijvoorbeeld het Vijlerbos daar is het een genot zoveel vogels je daar hoort.
    Ik denk dat er veel mismanagement is en dat daar de boeren voor het gemak de schuld van krijgen

    Een reactie posten