Woke natuurkunde

Datum:
  • donderdag 26 mei 2022
  • in
  • Categorie: ,
  • Het Utrechtse universiteitsblad DUB geeft enige aandacht aan vragen die aan de minister van onderwijs, Dijkgraaf, waren gesteld over woke.


     6 May 2022 door Paul Cliteur


    VVD-Kamerlid Hatte van der Woude confronteerde de onderwijsminister met de casus van de Utrechtse universitair hoofddocent Floris van den Berg wiens studenten eisten dat hij zijn literatuurlijst zou herzien, omdat er te veel witte mannelijke auteurs op zouden staan. Hij zou ook meer ruimte moeten geven aan “niet-wetenschappelijke en niet-westerse perspectieven”. Ligt hier niet een probleem met de academische vrijheid wilde het Kamerlid weten?

    De minister: “nee”. Immers in het hoger onderwijs moet volgens hem ruimte zijn voor “confrontaties, debat en lastige gesprekken”. Hij vervolgt: “Daar hoort bij dat studenten en docenten elkaar kunnen aanspreken, maar ook dat daarop een weerwoord kan volgen. Deze kritische functie ligt in de aard van academisch onderwijs”, schrijft de minister. Universiteiten zijn volgens hem “robuuste organisaties die hiermee om kunnen gaan”.

    Geweldig antwoord natuurlijk. Maar je vraagt je af hoe de universiteiten eruit zullen zien als we dit consequent gaan implementeren. Dijkgraaf is natuurkundige. Wat nu als de studenten zeggen dat de relativiteitstheorie niet meer moet worden onderwezen immers geïntroduceerd door een witte man van middelbare leeftijd? Of dat we naar een equivalent moeten zoeken voor Newton, immers er staan al te veel mannen op de leeslijst.

    Waarom worden boeken van transseksuelen trouwens systematisch miskend in het curriculum van de natuurkunde opleidingen. Hoe zit het met de verwijzingen naar lesbische auteurs in het werk van Dijkgraaf zelf? Kan je zo’n man wel handhaven als minister van onderwijs wanneer zijn werk gebaseerd is op “institutioneel racisme” dat hij in zijn gehele voorgaande leven bedreven heeft? Nu zoete broodjes bakken en als onderwijsminister zijn voormalige collega’s voor de leeuwen gooien is slim gevonden, maar ik hoop eigenlijk dat hij daar niet mee wegkomt.

    ---------------------------

    Paul Cliteur is de schrijver van Het Monotheïstisch Dilemma: of de theologie van het terrorisme (2010)

    NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten