Shell waarschuwt: het gaat niet zonder Russisch gas

Datum:
  • zaterdag 7 mei 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  • „De overheid veronachtzaamt de enorme hoeveelheid gas die nodig is om Russisch gas te vervangen”,..



    6-5-2022


     Shell waarschuwt: het gaat niet zonder Russisch gas

    We gaan ons ophangen aan gigantisch hoge prijzen van andere

     landen


    Theo Besteman


    Gasreus Shell gooit de knuppel in het hoenderhok. Bij een Russische gasboycot moet Nederland ongekend besparen op het energieverbruik. Een alternatief voor Russisch gas is er met het sluiten van het Groningen-veld nu nog onvoldoende. En wat er te koop is wordt schreeuwend duur verkocht, zegt de Nederlandse topman Ben van Beurden van het inmiddels volledig Britse concern vanuit zijn kantoor in Londen. 

    De hoeveelheid energie uit zon- en windparken kan dat gas maar voor een heel klein deel opvangen. Dat betekent volgens Van Beurden voor komende maanden nog aanhoudend hoge importprijzen voor energiecentrales, en dus pittige stroomtarieven voor Nederlandse consumenten.

    Even snel al het Russische gas door lng vervangen lukt gewoon niet, zegt de topman. De baas van het grootste handelsbedrijf in gas, dat afgelopen kwartaal 9,1 miljard dollar winst maakte waarvan 4,1 miljard uit gas, merkt tegelijkertijd hoe grote Europese klanten een afsluiting van gas door president Poetin of een zelfopgelegde Brusselse importstop op dat gas vrezen. 

    Energieminister Jetten stelt dat Nederland eind dit jaar al zonder gas, steenkool en olie uit Rusland kan. Dat zou lukken dankzij verplichte vulling van opslagen met voorlopig nog Russisch gas en ingevoerde lng, door energiebesparingen, en door uit te breiden energie uit zon- en windparken. 

    Vervanging 

    Maar de vervanging die Europese landen denken te vinden in vloeibaar gas, wordt een enorme klus, waarschuwt Van Beurden. Nederland wil immers volgend jaar het Groningen-gasveld sluiten. Te veel mensen rekenen dan op geïmporteerd gas als vervanging van de 6,3 miljard kuub die Nederland uit Rusland importeert. 

    Het kabinet maakte al een ronde langs buitenlandse leveranciers van lng zoals Qatar. Dat gas wordt tot -162 graden afgekoeld, opgeslagen in aparte tankerschepen, en op de wal, bijvoorbeeld in Rotterdam, verwarmd. Uitgepakt gaat dan het zeshonderdvoudige aan gasvolume het Nederlandse gasleidingnetwerk in. 

    „Maar lng is niet een wondermiddel”, waarschuwt Van Beurden. Europa importeerde vorig jaar 168 miljard kubieke meter gas uit Rusland, rekent hij voor. „Als Europa die hoeveelheid wil vervangen door lng, dan zou het 120 miljoen ton moeten zien in te kopen. Dat is dan ongeveer 30 procent van de wereldmarkt. Dan zou je alles wat niet onder contract is verkocht moeten opkopen. Ik denk niet dat dit waarschijnlijk of geloofwaardig is. Ik moet er niet aan denken wat dat met de prijs zal doen.” 

    Overbrugging 

    Energiedeskundige René Peters (TNO): „Alle landen in Europa en Azië zijn op zoek naar lng. Dat wordt tegen enorme premies aangeboden. Nederland kan het zich misschien veroorloven als tijdelijke overbrugging. Maar we gaan ons ophangen aan gigantisch hoge prijzen die deze landen vragen.” 

    „De overheid veronachtzaamt de enorme hoeveelheid gas die nodig is om Russisch gas te vervangen”, zegt Hans Grünfeld, directeur van VEMW, de industriële grootverbruikers. „Het is er niet, of je wordt overgeleverd aan de hoogste bieder. Er is ook nog onvoldoende opslagcapaciteit. Hoe begrijpelijk het ook is dat je van Russisch gas af wilt, er moeten wel alternatieven zijn.”


    Noordhollands Dagblad





    0 reacties :

    Een reactie posten