Datum:
 • vrijdag 13 mei 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • DEN HELDER

  Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) pleit in de Tweede Kamer voor een betere bereikbaarheid van de Kop van Noord-Holland: een verbreding van de N9, een dubbel spoor tussen Alkmaar en Den Helder en aansluiting van de A7 op de N99.


   Delano Weltevreden 13-5-2022


  Van Haga: „De Kop van Noord-Holland kampt al tientallen jaren met een imagoprobleem. Onder andere mensen die wegtrekken uit de regio, een gebrek aan huisvesting, werkgelegenheid en hoger onderwijs. De bereikbaarheid van het gebied via de provinciale weg N9 speelt daarin een grote rol.”

  Hij verwijst naar een studie van de Provincie Noord-Holland: Daaruit blijkt dat het verbreden van de N9 tussen Alkmaar en Den Helder een van de oplossingen kan zijn. ,,Een vierbaansweg langs het Noordhollandsch Kanaal kan voor het verkeer tijdwinst opleveren”, aldus het Kamerlid.

  Onhoudbaar

  Hij stelt dat de situatie op de N9 onhoudbaar is geworden. „Een tweebaansweg van zo’n veertig kilometer lang met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. En dan ook nog twee dorpen op de route waar het verkeer regelmatig opstroopt. Daar moet wat gebeuren.”

  BVNL wil niet alleen dat de bereikbaarheid van de N9 wordt verbeterd. De partij zet ook in op de verdubbeling van het spoor tussen Alkmaar en Den Helder en de aansluiting van de N99 op de A7.

  „Dit staat al jaren op de wensenlijst van de Noordkopregio”, zegt Van Haga. „Dat geldt ook voor verbetering van het busvervoer. Kleine dorpen zijn nu erg afhankelijk van de belbus of de buurtbus die in handen is van vrijwilligers.”. Hij zegt een lans te willen breken voor dit deel van Noord-Holland. „Daarom doet BVNL in maart 2023 ook mee aan de Provinciale Statenverkiezingen.”

  Lijntje

  Behoorlijk Bestuur, de grootste fractie in de Helderse gemeenteraad, heeft een lijntje met BVNL. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag stond op de kandidatenlijst van Code Oranje. Richard de Mos van Code Oranje werkt nu voor Van Haga.

  Hamerslag is blij met de aandacht van BVNL voor Den Helder: „De slechte infrastructuur, zoals het enkelspoor en de provinciale weg, moet eindelijk hoog op de politieke agenda komen. Het is belangrijk om Den Helder aantrekkelijk te maken voor mensen van buiten. Als zij overwegen zich hier te vestigen, willen zij weten dat het goed zit met de bereikbaarheid.”

  Verbreding

  Het Kamerlid heeft over de bereikbaarheid van de Noordkop schriftelijke vragen gesteld aan Minister Mark Harbers van Infrastructuur. Hij wil onder meer weten wat de minister heeft gedaan met de studie van de provincie over de optie verbreding N9. Van Haga vraagt ook naar de status van de verdubbeling van het spoor tussen Den Helder en Alkmaar. Daarnaast wil hij weten wanneer de N99 op de A7 wordt aangesloten en wat er is gedaan aan de verbetering van het busvervoer in de regio.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten