Column Paul Cliteur: Robbert Dijkgraaf als burger, wetenschapper en minister

Datum:
  • vrijdag 27 mei 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zat bij Beau te vertellen over zijn “zorgen” over omroep Ongehoord Nederland.


    27-5-2022


    Als burger, wel te verstaan. Maar de minister is toch niet ineens burger geworden? Is hij afgetreden? Nee, hij is nog steeds in functie. Maar hij “gaat niet over” het onderwerp (wat neerkomt op: het censureren van de pers en de media). Dus gaat hij maar “als burger” meepraten.

    Beau zegt niet: “Maar minister, we hebben u niet ‘als burger’ uitgenodigd, maar als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap”. Natuurlijk zegt Beau dat niet. Veel te fijn, een minister die zonder dat hij zich als minister behoeft te verantwoorden als burger toch een bijdrage kan leveren aan het bespelen van het publiek.

    Want dat was het, het bespelen van het publiek. Nepinformatie verspreiden. D66 propaganda. Doen alsof er iets vreselijk ergs was gebeurd bij de niet-D66-omroep. Die omroep moet dus weg. Weg van het scherm. Weg uit de ether. We willen allemaal weer hetzelfde horen. Het eigen partijprogramma laten bezingen. Geen diversiteit. Inclusie prediken maar met vage praatjes (“bezorgdheid”) exclusie van ON stimuleren.

    Aanleiding was het feit dat een Belgische politicus (Filip Dewinter) aan het woord was gelaten over wat Dewinter noemde “omvolking”. Dijkgraaf had “als burger” of “als wetenschapper” kunnen vragen: wat is dat, “omvolking”? Het is, zo lijkt het, het proces dat de bevolkingssamenstelling in een land verandert. Komt dat voor? Wat zijn de cijfers van het CBS daarover? Wat zegt medewetenschapper Jan van de Beek daarover? Die heeft dit soort zaken bestudeerd, dus interessant om te weten wat hij te zeggen heeft, niet? We zijn tenslotte nieuwsgierige wetenschappers, niet?

    Ook had de wetenschapper Dijkgraaf de vraag kunnen opwerpen met welke gevolgen die verandering van de bevolkingssamenstelling plaatsvindt. Verandert daarmee ook de cultuur? Lijkt mij een interessante vraag voor iemand die tegenwoordig ook minister is van “Cultuur”.

    Ook had hij de vraag kunnen stellen hoe het komt dat die migratie zo moeilijk in te dammen is. Is het omdat de Europese instanties die het proces moeten beheersen het gewoon niet kunnen? Of willen ze niet? En hoe sta ik, Robbert Dijkgraaf, daarin? Als burger. Als wetenschapper. Als minister.

    Als je dat soort vragen gaat stellen, dan wordt RTL net zo interessant als ON. En dan wordt Beau net zo goed als Arlette Adriani en Ahmed Aarad.

    Paul Cliteur is de schrijver van Moreel Esperanto: naar een autonome ethiek (2007): https://ap.lc/QjTwv

    Column Paul Cliteur: Robbert Dijkgraaf als burger, wetenschapper en minister
    Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
    DDS

    0 reacties :

    Een reactie posten