Groen (en links) maalt niet om honger in Afrika

Datum:
  • maandag 11 april 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  • De directeur van Milieudefensie vindt dat de landbouw van kunstmest af moet.


    11-4-2022

    Het is niet voor het eerst dat groen en links geen interesse tonen in de aanpak van honger. Alle linkse partijen stemden tegen de veelbelovende genetische CRISPR-techniek, die de introductie van nieuwe gewassen tegen klimaatverandering en de wereldwijde honger mogelijk maakt, schrijft Simon Rozendaal.

    Donald Pols vindt, zo zei hij voor de camera van het NOS Journaal, dat Europa geen behoefte heeft aan kunstmest. Wie denkt dat de met een vet Zuid-Afrikaans accent pratende directeur van de reeds in 1971 opgerichte milieuclub Milieudefensie (alleen Natuurmonumenten is nog ouder) last heeft van uitvalverschijnselen zoals de Amerikaanse president, die terecht maar ondiplomatiek opmerkte dat het tijd is dat Poetin oprot, vergist zich: Pols spelde het later nog eens zorgvuldig uit.

    De kunstmestfabriek van Yara in Sluiskil, de grootste van Noordwest-Europa, moet worden gesloten. ‘Er is geen behoefte aan kunstmestproductie in Nederland en Europa, dat laat de stikstofcrisis zien. De kunstmest moet uit de landbouw gefaseerd worden.’

    Uh?

    ‘Biologisch’ voedsel is een leuke hobby voor bakfietsmoeders

    Louise Fresco, die voor de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome werkte en nu de Wageningen University leidt, stelt: ‘Als wij geen stikstofkunstmest of kunstmest in het algemeen gebruiken, dan gaan onze opbrengsten heel snel naar beneden.’ De techniek van Fritz Haber en Carl Bosch uit het begin van de twintigste eeuw om stikstof uit de lucht om te zetten in ammoniak (de basis van kunstmest) is de meest humane uitvinding ooit: naar schatting één op de twee mensen die nu leven, heeft zijn bestaan aan deze twee Duitse chemici te danken.

    ‘Biologisch’ of ‘organisch’ voedsel is een leuke hobby voor bakfietsmoeders en hipsters op een elektrische step, maar een recept voor hongersnood wanneer je er de wereld mee wilt voeden.

    Daar kunnen ze in Sri Lanka over meepraten. In 2021 liet de regering zich door de collega’s van Donald Pols overhalen om het zonder kunstmest te proberen, maar zoals The New York Times kopte: Sri Lanka’s Plunge into Organic Farming Brings Disaster. De prijzen van rijst stegen met eenderde, die van groenten vervijfvoudigden en na zeven maanden werd het experiment gestaakt.

    Vooral voor Afrika is kunstmest cruciaal. Terwijl in onze contreien meer dan 100 kilo per hectare landbouwgrond normaal is (Nederland en België zitten tegen de 300), halen Afrikaanse landen de 10 niet eens en een enkel land (Niger, Centraal-Afrikaanse Republiek) zelfs de één niet. Vandaar die honger.

    ‘Honger is een distributieprobleem’

    Maar voor Milieudefensie is honger peanuts. Peter Polder, rechterhand van Pols, twitterde: ‘Honger is een distributieprobleem. Geef boeren toegang tot land dat nu voor exportgewas en veevoer wordt gebruikt en weg is de honger.’ Is dit domheid, gebrek aan empathie met de donker gekleurde medemens of de wereldvreemdheid van Marie Antoinette, die toen de hongerige Fransen in opstand kwamen, zou hebben gezegd: qu’ils mangent de la brioche – dan eten ze toch cake?

    De milieubeweging is, zo weten we van het verzet door Greenpeace tegen Gouden Rijst (een variant die honderden miljoenen arme Afrikanen tegen blindheid en sterfte kan beschermen), niet alleen tegen kunstmest maar ook tegen genetische modificatie. Dat is bizar, want die technologie, en dan vooral de nieuwe variant CRISPR-Cas, is een machtig wapen voor de goede zaak.

    In Time stond een reportage over de Berkeley-universiteit, waar ze bezig zijn met rijst die minder methaan (broeikasgas) uitstoot. De European Scientist berichtte over een bodembacterie die zo is veranderd dat maïs in samenwerking daarmee stikstof uit de lucht haalt.

    BBB heeft een motie ingediend voor het toestaan van CRISPR-Cas

    Probleem is wel dat de CRISPR-Cas-techniek binnen de Europese gentechwetgeving valt en dus verboden is. Gelukkig heeft Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging een motie ingediend voor het toestaan van technieken als CRISPR-Cas. Die motie is onlangs aangenomen. Hallelujah.

    SP, GroenLinks, DENK, Volt, PvdA, PvdD, D66 en FVD waren tegen. Dat laatste is niet vreemd, omdat de met uitvalverschijnselen kampende Thierry Baudet meent dat het coronavaccin in wezen genetische manipulatie is en hij zich vermoedelijk dus gedwongen voelt om tegen vergelijkbare genetische technieken te stemmen.

    Opmerkelijker is echter dat alle linkse partijen een revolutionaire techniek willen tegenhouden die de mensheid vooruit kan helpen. Waarmee we gewassen kunnen ontwikkelen die het stikstofprobleem, de opwarming én de wereldwijde honger aanpakken.

    ELSEVIER

    0 reacties :

    Een reactie posten