’Schaf al die politieke partijen af, stem over zaken die leven onder de bevolking. En laat mensen die daar verstand van hebben aan het werk gaan’

Datum:
  • zaterdag 19 maart 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  • Als we de politiek dichter bij de bevolking willen brengen moet het hele systeem op de schop. Vindt gastschrijver Marcel Oosterbeek.


    Marcel Oosterbeek 19-3-2022


    GerBen van ’t Hek schreef in de krant van donderdag 17 maart over de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen: ’Zelfs de kostbaarste dingen verliezen hun waarde als ze vanzelfsprekend worden. Het stemrecht, het blinkende cadeautje van de democratie, werd bij deze verkiezingen slechter uitgepakt dan ooit.’

    Ook ik heb lange tijd gestemd omdat het een recht was wat ik niet wilde verspelen. Gaandeweg kwam de frustratie dat, ondanks mijn stem, de politiek haar eigen gang ging. Of dat ik op een partij stemde vanwege een bepaald item in hun verkiezingsprogramma, maar dat in de coalitieonderhandelingen mijn zo belangrijke punt sneuvelde. Ik begrijp dat dit ook bij democratie (=volksheerschappij) hoort, dat je niet altijd je zin kunt krijgen.

    Vernieuwing

    Misschien ligt dit niet aan de democratie, maar op de manier dat deze wordt vorm gegeven. Is het partijstelsel zoals we dat nu kennen aan vernieuwing toe? De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen laat in ieder geval zien dat steeds meer mensen het vertrouwen in de politiek verliezen.

    Ook de versplintering van politieke partijen is geen goed teken. Nu kunnen we onze schouders ophalen en zeggen dat ze hiermee hun recht om mee te denken hebben verloren, of we gaan nadenken hoe we de politiek echt dichter bij de mensen kunnen brengen, en niet alleen drie weken voor de verkiezingen.

    Conglomeraat

    Ik stel voor om alle politieke partijen op te heffen en alle mensen die zich verkiesbaar hebben gesteld in één conglomeraat te plaatsen. Van al deze mensen, die zich tot doel hebben gesteld zich in te willen zetten voor de gemeenschap, noteren we hun kwaliteiten.

    Voor de verkiezingen wordt een aantal thema’s geformuleerd die onder de bewoners leven. De verkiezingen kunnen dan gaan over welke thema’s mensen het meest aanspreken. Na de verkiezingen wordt een top 10 samengesteld en bij deze top 10 kunnen vanuit het conglomeraat mensen geselecteerd worden met de meeste kennis en kunde. Dan maakt het niet uit welke politieke voorkeur je hebt, je werkt tenslotte samen aan hetzelfde project, je hebt hetzelfde doel voor ogen.

    Bijkomend voordeel is dat je geen coalitie hoeft te vormen waarbij goede ideeën sneuvelen ten faveure van de samenwerking, want je hebt geen meerderheid nodig, alleen capabele mensen. Kreten als: ik ga niet met die en die in de coalitie zitten behoren ook tot het verleden.

    Ik zie het misschien wat simpel, maar dat is de paperclip tenslotte ook...

    Betrokken

    Marcel Oosterbeek is 58 jaar en woont in Julianadorp. Hij is niet verbonden aan een politieke partij. ,,Ik schrijf dit gewoon als betrokken burger. Ik ga er geen geld op zetten dat het ook praktijk wordt, maar als we de politiek werkelijk dichter bij de bevolking willen brengen is het wel het overwegen waard.’’

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten