Energieprijs-explosie zorgt voor onrust in Europa

Datum:
  • dinsdag 22 maart 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  De zelfstandige truckers rollen hun economische spierballen met deze staking ........





    Energieprijs-explosie zorgt voor onrust in Europa


    (Vertaling/bewerking: J. Johns)

    Commentaar vertaler:

    En alweer zijn het truckers & boeren die het eerste protest vormen. Na járenlange links-liberale ‘groene’ energiepolitiek: kernenergie mocht niet, steenkool mocht niet, olie mocht niet, gas mag in Nederland nog steeds niet; kan Jan Modaal alwéér de rekening betalen. Deze extreme prijsexplosie van energie is vólledig veroorzaakt door de EU-regeringen, van helemaal van de realiteit losgezongen regeringen en politici die liever een heel continent in de energie-armoede willen laten zinken dan hun niet werkende groene hobbies te herzien en ook hierbij de eeuwige riedel laten horen dat de protesteerders ‘extreemrechts’ zijn. Als je tegen een compleet wereldvreemde regering bent, ben je dus extreemrechts.

    Hoge energiekosten wakkeren onrust aan in Europa, met Spanje dat meer dan 23.000 politieagenten inzet te midden van een truckersstaking vrijdag en boeren in Frankrijk en Griekenland die het verkeer laten vastlopen met hun protesten.

    De Russische oorlog in Oekraïne heeft de kosten voor olie en aardgas in Europa verder opgedreven, waardoor er een record-inflatie is en het voor boeren en truckers steeds duurder is geworden om hun apparatuur en voertuigen van brandstof te voorzien, kunstmest te betalen of de stijging van andere kosten bij te houden. In Europa, dat afhankelijk is van Russische olie en aardgas, verergerde de oorlog een al bestaande energievoorzieningscrisis die de kosten voor huishoudens en bedrijven al maandenlang op rij opdrijft.

    Hoge energiekosten zorgen voor onrust in Europa


    Spaanse truckers verlieten dagen geleden het werk vanwege hoge brandstofprijzen en andere grieven, en het heeft zich ontwikkelt tot aanvallen omdat de meeste chauffeurs blijven werken. Politie in patrouillewagens en helikopters escorteerde konvooien vrachtwagens langs snelwegen en hield stakers vrijdag tegen, in een poging ervoor te zorgen dat producten zoals zuivel en cement geleverd blijven, terwijl sommige sectoren al leveringsproblemen meldden op de vijfde dag van de staking. Stakers gooiden ’s nachts brandende autobanden op een snelweg in het noordwesten van Spanje, meldden nationale media. De politie arresteerde zes mensen en plaatste 34 anderen in onderzoek, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken. Stakende truckers zijn ook beschuldigd van het gooien van stenen naar vrachtwagens die nog steeds werken deze week, terwijl ze bij vrachtwagens zeilen scheuren, banden doorsteken en de nog werkende chauffeurs met geweld bedreigen.

    In Frankrijk, dat deze week verspreide protesten heeft gezien tegen stijgende brandstofprijzen, protesteerde een konvooi boeren op hun tractoren in de westelijke regio Bretagne vrijdag door langzaam over een snelweg te rijden en een rotonde te blokkeren, waardoor files ontstonden om de aandacht op hun benarde situatie te vestigen. Franse wegvervoerders en vissersploegen hebben de afgelopen dagen barricades opgeworpen, waarbij ze hun voertuigen en brandende pallets gebruikten om wegen te blokkeren. Truckers reden vrijdag door Berlijn en andere Duitse steden, toeterend uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. Intussen blokkeerden protesterende boeren het verkeer in het centrum van Athene om concessies te eisen van de regering om de torenhoge energiekosten het hoofd te bieden. Terwijl ze groenten en zwarte vlaggen omhooghielden, verzamelden de demonstranten, sommigen op tractoren, zich buiten het ministerie van Landbouw en wilden naar het parlement in het centrum van de hoofdstad trekken.

    In Spanje herhaalde de regering haar claims dat extreemrechtse sympathisanten aan zouden zetten tot de staking. Minister van Financiën María Jesús Montero vertelde verslaggevers dat de walkout neerkomt op “afpersing, die extreemrechts uitbuit om te voorkomen dat producten en voedsel worden uitgedeeld.” De stakende truckers ontkennen echter extreemrechtse banden. In een verklaring donderdag op hun website zeiden ze dat de regering “probeert ze te criminaliseren en ideologische labels te plakken op een sector die alleen van zijn werk wil leven en die zich uitgesloten en niet gerespecteerd voelt door de leiders van het land.”

    De zelfstandige truckers rollen hun economische spierballen met deze staking en gebruiken deze om de regering onder druk te zetten om toe te geven aan hun eisen. Bedrijven in de cement-, mijnbouw- en zuivelsector behoren tot degenen die waarschuwen dat de voorraden bijna opraken of dat ze moeite hebben met de distributie van hun goederen. De zelfstandige truckers zeggen dat wat ze wordt betaald om ladingen te vervoeren hun kosten niet dekt, die nu sterk zijn gestegen met de stijgende brandstofprijzen. De Spaanse regering zegt dat ze van plan is om later maatregelen te nemen tegen de hoge energie- en brandstofprijzen, iets dat door andere regeringen in heel Europa is gedaan, omdat de energieprijzen de sterk stijgende consumentenprijzen nog verder aanwakkeren. De onrust komt op het moment dat de premiers van Spanje, Portugal, Italië en Griekenland vrijdag bijeenkwamen om op te roepen tot een dringende EU-brede reactie op de energiecrisis die uit de Europese Raad van volgende week in Brussel zou moeten komen. 

    Bron:
    dailymail.co.uk

    Vertaling/bewerking:
    J. Johns
    (voor www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten