’Stop met saldering van zonnestroom.’ Beheerders van volgelopen elektriciteitsnet pleiten in plaats daarvan voor thuisbatterij

Datum:
  • donderdag 18 november 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  •  AMSTERDAM

    Netbeheer Nederland roept een nieuw kabinet op om de zogeheten salderingsregeling definitief af te schaffen. De commissie Klimaat & Energie van de Tweede Kamer debatteert woensdag over het onderwerp.


    Mirjam van der Puijl 16-11-2021

    Consumenten en bedrijven die zelf energie opwekken met zonnepanelen, kunnen een teveel aan stroom ’terugverkopen’ aan het netwerk, tegen hetzelfde tarief als elektriciteit kost. ’Saldering’ is de verrekening daarvan op de energienota.

    Netbeheer Nederland wil daar graag vanaf. In plaats daarvan zou het kabinet thuisbatterijen moeten subsidiëren, waar elektriciteitsoverschotten in kunnen worden opgeslagen.

    Naast het gestegen verbruik zorgt ook het terugleveren van stroom voor drukte op het volle elektriciteitsnet. Op piekmomenten komt het voor dat terugleveren zelfs niet kan. Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland: ,,We gebruiken nu in feite het elektriciteitsnet als batterij en daar is het net vaak niet op gebouwd.’’

    Een thuisbatterij kost tussen de 700 en de 1300 euro per kWh opslagcapaciteit. Een gemiddeld huishouden moet tussen de 3 en 10 kWh op kunnen slaan. Een dergelijke investering verdient zichzelf relatief langzaam terug. Volgens Netbeheer Nederland kan bij 30 procent subsidie op de investering de thuisbatterij rendabel zijn. Oskam: ,,Zelf opslaan biedt ook kansen: je kunt je eigen stroom gebruiken, ook als elektriciteit duur wordt.’’

    Binnen de salderingsregeling krijgen bezitters van zonnepanelen een vast tarief voor geleverde stroom. Dat maakt de regeling aantrekkelijk en populair. Volgens Netbeheer Nederland blijkt uit analyse dat de salderingsregeling ’een belangrijke barrière is voor consumenten om te investeren in opslag’. De salderingsregeling staat al sinds 2019 op de nominatie om te sneuvelen. Binnen het Klimaatakkoord hadden partijen afgesproken dat de regeling vanaf 2023 zou worden afgebouwd, om in 2031 helemaal te vervallen. Ook dit wetsontwerp wacht op een nieuw kabinet.

    Lees ook: Zo kan het gebeuren dat het stroomnet vol raakt: ’Dit tempo kunnen we niet bijbenen’

    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Eerst iedereen aan de zonnepanelen omdat het zo geweldig is voor het klimaat. De mensen maken veel kosten om die dingen aan te schaffen, maar zegt de Overheid, in 6 a 7 jaar wordt de investering terug verdiend.
    Zoals gewoonlijk bij deze Overheid blijkt ook dat weer een leugen.

    Een reactie posten