Minder invloed koe op klimaat

Datum:
  • dinsdag 14 september 2021
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  AMSTERDAM

     Uitstoot veestapel lager door nieuwe rekenmethode
    Edwin Timmer 14-9-2021Koe

    De Nederlandse veeteelt is voor een minder groot deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde dan gedacht. Dat blijkt uit het gezaghebbende IPCC-rapport waarin een nieuwe rekenmethode voor het broeikasgas methaan is gebruikt. Koeien hebben wel invloed, maar die is drie tot vier keer minder dan eerder gedacht. 

    „Dit is een zeldzaam stukje goed nieuws voor zowel boeren als klimaatbeleidsmakers, want het betekent dat we de veehouderij niet moeten zien als bedreiging, maar als kans”, verklaart Myles Allen, professor Geosysteem Wetenschappen aan de Universiteit van Oxford. Hij is een van de bedenkers van de nieuwe rekensystematiek. 

    Tot voor kort werden CO2 en methaan in het klimaatdebat op een hoop gegooid. Wel zou methaan een 28 keer sterker broeikasgas zijn. Dat deed koeien en andere herkauwers, die het stofje opboeren, in de verdachtenbank belanden.

    Het onderzoeksteam in Oxford van professor Allen wijst erop dat methaan al binnen twaalf jaar afbreekt in de atmosfeer. Elk molecuul CO2 daarentegen blijft duizend jaar hangen. 

    De veehouderij heeft nog een troef: de zogeheten ’korte koolstofcyclus’. Runderen boeren methaan op, dat wordt in de lucht afgebroken tot onder meer CO2, via fotosynthese wordt dat opgenomen door grassen, en die vreten de koeien weer op. Kortom, de klimaatimpact van methaan is kortdurend, en in de veehouderij is in principe een gesloten, klimaatneutrale cirkel mogelijk. 

    Rijkere middenklasse 

    „Het is tegenwoordig een combinatie van schaliegaswinning, het boren naar gas in gesteentes, en de groei van de veestapel in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die de methaanuitstoot doet stijgen”, zegt Theun Vellinga, onderzoeker milieu en veehouderij aan Wageningen University. „De groeiende bevolking en rijkere middenklasse zet daar meer zuivel en vlees op tafel.” 

    Vellinga beschrijft het verschil tussen CO2 en methaan beeldend: „Beide leggen als het ware een deken rond de aarde, die zorgt voor opwarming. De CO2-deken groeit of, zelfs als we stoppen met emissies, blijft nog heel lang even dik. De deken van methaan daarentegen wordt snel dunner, zodra we die uitstoot weten te verminderen.” 

    De ’absolute prioriteit’ voor beperking van de methaanuitstoot ligt volgens professor Allen bij de fossiele industrie. „Oliebedrijven die nog aardgas (methaan) laten lekken naar de atmosfeer zijn volstrekt onverantwoordelijk bezig.” 

    Ook de veehouderij heeft een rol. Allen roept beleidsmakers in Brussel en Den Haag op de nieuwe inzichten te accepteren. Vervolgens zou Brussel boeren kunnen belonen voor het verkleinen van hun veestapel, omdat dat voor ’verkoeling’ zorgt. „Het is niet alleen goede wetenschap, maar ook slimme politiek.” 

    Dit is een zeldzaam stukje goed nieuws

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten